Machu Picchu

Következő nap eljött a várvavárt pillanat, hisz utunk a Machu Picchura vezetett. Reggel 6kor keltünk, hogy a 7 órás vonatot elérjük, ami elvitt minket a Machu Picchu lábához. Sok szépet hallottam már e vonat útról, hogy milyen gyönyörű tályakon megy keresztül a vonat ebben a 2 órában. Viszont azután, hogy láttuk ezt a sok csodálatos hegyet és völgyet nekem nem kölünüsebben tünt szépnek az út. A hegy lábához megérkezve egy fél órás busz út vitt fel minket a kapuhoz. A Machu Picchu látványa  persze kárpótolt a vonat út miatt. Ismét csak a tökéletes boldogság és nyugalom vette urrá rajtunk magát. Láttuk a maradványait az egykori monostornak, amit a inkák a papok és papnők oktatására használták. 2 évet kellett etölteni itt az ifjút tanoncoknak. Votlak meditáló helyek is, ahol persze mi is eltöltöttünk egy jó félórát meditálva. Életem egyik legintenzívebb meditációs élménye volt.

A Machu Picchun található egy szikla, ami az inkák szerint az összes energiát összpontosítja az univerzumban. Ez a szikla pár éve megsérült. Egy alkohol forgalmazó cég itt forgatott reklámot és véletlenül ráejtették az egyik kamerát a sziklára, ami emiatt megrepedt. Egy inka prófécia szerint mikor a szent szikla megsérül akkor kell a dél amerikai és az észak amerikai indiánoknak egyesülni, hogy megállítsák az anyaföld rongálását, ami a világon történik. (Merthát ugye az inkák indiánok.)

A Machu Picchuról lehet megmászni Wayna Picchu-t, a hegyet, ami háttérként szolgál minden képnek és képeslapnak a Machu Picchuról. Terveinkben nem szerepelt, hogy megmásszuk e hegyet, úgy is tünt, hogy nem is nagyon van rá időnk, de Silviu és Iunia nagyon motivált volt, így belevágtunk. Azt mondták 1 óra felfelé, 1 óra lelfelé plusz fél óra pihenő a tetőn és kész is vagyunk. Ez egy kicsit necces volt nekünk, mert ekkor volt 12.30 és a vonatunk 4kor indult a hegy aljáról, tehát a legkésőbbi 3.30as buszt el kellett, hogy érjük. Sajnos később nincs már vonat Machu Picchuról, szóval aki lekési, az borsos árat fizet, hogy eltöltsön egy éjszakát az egyik ott lévő luxus szálláson. De mi elindultunk. Lábainknál jobba csak a levegőt kapkodtuk, hiszen hegyet mászni amúgy sem vicces, de ha ezt eleve 2350m magasan kezdi az ember, akkor bizony egy kis levegő hiánnyal eléggé csak szembesül a bátor jelentkező. Alig győztük rágcsálni a Koka leveleket, amik ősidők óta a magasság különbség okozta rosszullét kezelésére használnak itt Peruban. Évszázadokkal ezelőtt még egyiptomból is jöttek ide, hogy Koka levelet vigyenek haza. Manapság Peru majdnem az egyetlen ország, ahol a Kokát termesztik. Emellett a koka tea is nagyon elterjedt. Hotelekbe való belépéskor például azzal várják az ide érkezőket. Úgy tudjuk teát lehet hazavinni, de levelet nem. Ennek ugyebár az az oka, hogy a kokain egyik alkotó eleme a koka (persze 1 gramm kokainhoz közel egy tonna levelelt kell felhsználni, szóval az a 4 levél rágcsálása közel sem minősül drognak). Szóval 50 perc alatt sikerült felérnünk, majd fél óra sziklán való fényképezkedés után már indutunk is lefelé, hogy elérjük a buszt haza. Időben leértünk egy olyan élménnyyel a tarsolyunkban amit kevesen élnek át. Ott állni a szikla tetején, lábunk alatt a Machu Picchuval lélegzet elállító élmény volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, persze ne az utolsó 2 órában induljatok neki 🙂

A haza út szótlanul telt. A csöndet csak Iunia és Silviu virágcsokor vásárlása szakította meg, amit egy hölgy kezében láttak meg a vasútállomáson. Azt mondták, ahogy belenéztek a hölgy szemébe tudták, hogy muszáj venniük egy gyönyörű csokrot. Megkaparintva a virágot még hosszasan nézték az eladő könnyes szemét, aki valószínű napok óta nem adott el semmit; majd a virágszálakat szétosztogatva a vonaton boldogítottak pár hölgyet.

Hogy a Machu Picchu insipálta e tettet, vagy amúgy is megtették volna, nemtudjuk, de talán nem is fontos 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s