Chile

Punóban lefoglaltuk éjszakai buszunkat Chilébe, Aricába. Először csak a Perui határ városig, Tacna-ig akartunk busz jegyet venni, de az utazási irodánál mondták, hogy adnak jegyet Aricáig is. Persze a lehető legolcsóbban akartunk utazni és követni a Lonely Planetben szereplő árakat, így sikerült a buszt Tacnáig 30 Pesora (10USD) és a minibusz utat Aricáig 10 Pesora (3,5USD) lealkudni. Ezt én reális árnak gondoltam, így boldogan ültünk fel a buszra jeggyel a kezünkben. Ügynökünk azt mondta, hogy a kezünkben lévő jegy jó Aricáig és Tacnánál várjuk meg XY-t, aki majd segít nekünk átjutni Aricába a minibusszal.

Mikor a jegyet vettük, ügynök bácsi mondta, hogy 2 osztály van: Cama (fekvős) és Semi Kama (fél fekvős). Állítása szerint a Cama osztályon csak 10 ülés van a buszon, le lehet fektetni a székeket, van kávé és WC is. Ezzel szemben a Semi Cama osztályon nincs WC és éjszaka kell majd leszállni kitudja hol ha az embernek dolga akad, az üléseket csak kicsit lehet hátradölteni és nincs kávé. Szóval végülis a Cama osztályt választottuk.

A 8 órás busz út rémálomként telt. Azt leszámítva, hogy az alvós osztály semmivel sem volt különb a fél alvós osztálynál (de drágább volt) még ráadásul olyan hideg is volt, hogy a hidegtől aludni se nagyon birtunk. Mint utóbb kiderült a buszok úgy vannak kialakítva, hogy az emeleten van a Semi Cama, lent meg a Cama osztály. Mind a 2 osztályon van WC és kávé, illetve esetenként rágcsálnivaló is. A szék támláját Semi Cama-án 60 fokos szögben lehet hátradölteni, míg Cama-n 65 fokon. Azt hiszem kicsit át lettünk rázva 🙂

Szóval mikor reggel 6kor megérkeztünk Tacnára nagyon megörültünk, hogy végre leszállhatunk. Megkerestük XY-t, aki közölte, hogy át kell mennünk egy másik terminálba, ő persze szivesen átvisz minket 8 Pesoért. Mikor megérkeztünk közölte, h akkor itt kell jegyet vennünk ha Aricába akarunk menni. Mondtuk, hogy de nekünk van már jegyünk és átnyujtottuk neki az előző este kapott jegyet. Erre ő elmosolyodva közölte, hogy ez csak Tacnáig jó, rá is van írva. Tényleg rá volt…. A poén csak az, hogy ügynökünk tapasztalt volt és mikor átnyujtotta buszjegyünket, elkérte a számlát, amit előző nap kaptunk és amire rá volt írva, hogy Aricáig fizettünk, így még bizonyítékunk se volt róla, hogy ezt mi tényleg kifizettük. Fura is volt nekem, hogy miért kéri el, de kis naívként nem tiltakoztam az átnyujtás ellen.

Tehát ott álltunk jegy nélkül, kicsit tanakodtunk mi legyen, de nem volt mit tenni, így beültünk egy taxi collectivoba és 15 Pesoért fejenként át is jutottunk a határon 1,5 óra alatt.

Tanulság: ha busz jegyet veszel jól ellenőrizd le, hogy kezedben van e a célállomásig szoló jegy és a számlát ne add ki kezedből.

Mi is az a taxi collectivo: dél amerikában vannak olyan taxik, amik előre meghatározott állomásra mennek és utközben fölvesznek annyi utast ahány csak befér az autóba, s így mindenki csak az út egy töredékét fizeti. Ez egy költséghatékony módja a taxizásnak J

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s