Humberstone – a szellem város

Jenny egyik barátnőjétől kaptuk a tippet, hogy látogassunk el Humberstone-ba, az egykori salétrom bányavárosba, amit 1960 után a lakók egyik napról a másikra elhagytak. A bányaváros angol támogatókkal és pénzből lett alapítva 1872ben, bár az igazi virágzás csak 1934ben kezdődött és közel 30 évig tartott abban az időben szokatlan luxussal. A kisvárosnak volt saját iskolája, játszótere, szinháza és még uszodája is. Európából sorra jöttek ide a munkások önállóan és családostól is, míg egy nap német ország meg nem nyitotta saját salétrom bányáját, így az európaiaknak már nem volt érdekük Chilébe menni salétromért. Szóval a bánya bezárt és a lakók szétszéledtek hátrahagyva a várost és a házakat úgy ahogy voltak. Azóta a túristák egyik célpontja és 2005től a UNESCO Világörökség tagja.

UNESCO Világörökség

Amióta 1972-ben az UNESCO megfogalmazta a Világörökség Egyezményt, 180 ország írta alá, ezzel kötelezettséget vállalva arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Humberstone_és_Santa_Laura_Salétrom_Művek

A Humberstonba utazó (ha Aricából indul) akármelyik Iquique-be tartó buszra felszállhat és olyan 3,5 óra mulva meg is érkezik. Mi a buszjegyért olyan 5.000 Pesot fizettünk és ezért kaptunk ebédet is a buszon 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s