Vina del Mar és Valparaiso

Hermanotól kaptuk meg Matilde, egy másik tanítvány kontaktját, akit még Santiágóból felkerestünk. Matilde nagyon megörült nekünk és rögtön el is hívott minket magukhoz Vina-ba, ami csak 2 órára van Santiágótól.

5 napot töltöttünk el Matildével és a lányával Jennivel és ha nem szorított volna minket az idő még maradtunk volna tovább is, mert igazán otthonosan éreztük magunkat náluk. Matilde anyai szeretettel fordult hozzánk, ami majd 1 hónap bojongás után igazán jól esett. Matilde saját halászobáját engedte át Iuniának és nekem, ami egy újabb meglepetést jelentett. A chilei vendégszeretet eddig elváráson felüli. Oh és majd elfelejtettem Grecot, a szürke vizslájukat, akit jól elbabusgattunk nagy termete ellenére is.

Vina del Mar nagyon tetszett nekünk. Szép családi házak sorakoznak a tengerparthoz közeli dombon, a városközpontban áruházak és emeletes házak állnak tengerpartra néző kilátással. A tenger királykék szinekben hullámzik a krém színű homokos part előtt.

Vina-hoz közel található Velparaiso, egy nagyobb város iskolákkal, egyetemekkel és ahol a tegtöbben dolgoznak a Vina-iak közül. Velparaisonak van egy művész negyede, ahol akárki elfoglalhat egy falat és festhet rá kedve szerint. Gyönyörő grafiti szerű festményeket láttunk itt. Az utcák le-fől kanyarognak, így aki erre sétál, jól eltud fáradni 🙂  Szerencsére  nekünk volt utikalauzunk, Natalie (a család barátja), aki könnyedén vitt minket a legrövidebb utakon.

Itt sikerült első chilei pizzánkat elfogyasztani, ami nem aratott nagy sikert köreinkben. Megismerkedtünk a Completo fogalmával, ami chilei hot dog-ot jelent salátával, szószokkal és avokádóval. Natalie megkóstoltatta velünk a Tsunamit, ami nem más, mint fehér bor ananász fagyival. Ez a chilei koktél még Iuniának is izlett, aki annyira nincs oda a fehér borért. Szerintem is finom volt, szóval aki szeretné, próbálja ki otthon.


Ám valami mást is sikerült megtapasztalnunk, a chilei földrengést. Chile északi és középső részén szinte mindennaposak a földrengések. Állt 2-4 erősségűek. Igazán pusztító erősségűek csak ritkán fordulnak elő. Minden évben sokan jönnek Chilébe építészetet tanulni, mert a chilei építészek tudják a leg földrengés-álló épületeket tervezni és építeni a világon. Így Matildéék háza is biztonságos hely volt metapasztalni a 4es erőssége 5 máodpercig tartó rengést. Tehát mire az ember felfigyelt, hogy remeg a föld, már véget is ért. Olyan volt, mintha metro ment volna el alattunk.

Földrengések ellenére is Iuniával megállapíottk, hogy ha Chilébe költöznénk, akkor biztos Vina del Mar lenne a célpont. A fent említett dolgok mellett nem sok túrista látványosság van, de aki tehete nézzen el ide. Minket hívott a további kaland, így tovább utaztunk Pucon felé.

Advertisements

2 responses to “Vina del Mar és Valparaiso

  1. Zseniálisak ezek a festmények. Mindenképp szeretnék még olvasni a művészetükről, mert nem nagyon ismerem.

    Esetleg, ha múzeumokban jártok, azt is osszátok meg velünk!

    Sok kitartás kívánok nektek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s