Igazságok Patagóniáról

Patagónia volt az utolsó terület a földön, ami be lett népesítve olyan 12.000 évvel ezelőtt, ezzel lezárva a kezdeti terjeszkedést. A benszülött Patagóniaiak Alaszkából érkeztek lóháton és boldogan éltek vadászattal és halászattal foglalkozva, mígnem a Spanyolok meg nem érkeztek párszáz évvel ezelőtt. (Tehát bennük lovas-vándorló testvéreinkre akadhatunk.) A spanyolok akkoriban kisebb termetű, olyn 150cm körüli emberek voltak, míg a ittlakók 180cm magas széles felsőtestűek. A spanyolok mint óriásokra tekintettek az ittélőkre és elnevezték e földrészt Patagóniának, a spanyol pata – lábfej szóbol eredve (nagy lábúak földje).

A patagóniaiaknak sok hagyományuk volt. Egyik talán legérdekesebb, hogy mikor gyerekük született az apuka nyaka köré kötötte a köldökzsinórt, ezzel mutatva mindenkinek, hogy apa lett. A köldökzsinórt egy évig hordta és ha év közben levette az rossz oment jelentet a kisbabára.

Másik érdekesség, hogy a fekheyűk mindig lószőrmével volt letakarva és mikor valaki elhalálozott, az általa használt ló szőrméjében kellett eltemetniük.

A spanyolok megérkezése nem sok boldogságot okozott az itt honosoknak. Európai társaink korlátozták a patagóniaiakat életmódjukban. Nem engedték őket vadészni és bizonyos területekre szorították be őket, ezzel felborítva életmódjukat. Behozták az alakoholt kultúrájukba, amihez nem voltak hozzászokva. Ezek a dolgok vezettek egyre rohamosabb kihalásukra. Manapság már csak az őshonos patagóniai és spanyol keverékeket lehet errefelé megtalálni.

Patagónia egy csodálatos hely. Az Andok hegyláncai kanyarognak mindenfelé, márciusban már hó borította csúcsokkal 1500m magasban is. Lehet sielni de találhatók itt tengerpartok, tavak és lagúnák is viágos kék színben pompázva. A terület tökéletes túrázni és hegyet mászni pár órás és pár napos túrákra is. Ősszel a lombok többféle zöld árnyalatban, sárga és piros szinekbe öltöznek. A hegyláncok parkokat rejtenek itt ott, néhol pampákkal tarkítva. Megfigyelhető erre felé többféle állatfaj is, mint például puma, kondor, sas, kormorán, pingvin, fóka, bálna, láma, alpaka, vacuna és guancano. Érdekesség: Az utóbbi 4 állat nagyon hasonlít egymásra, s ez többek között azért van mert a guancano és a vacuna keresztezéséből született az alpakka és az alpakka és vacuna keresztezéséből született a láma.

Patagóniát sok szép csodálatos élménnyel és képeslapra illő fényképekkel a tarsolyunkban hagyjuk el. Nem gondoltuk volna, hogy lejutunk Patagóniába mikor az utat terveztük, de nagyon örülünk, hogy végülis megadatott a lehetőség, hogy lássuk e mesébe illő tájat az állatvilággal. Aki szereti a természetet, az mindenkép tegye fel Patagóniát a kívánság listára.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s