A várva várt ECO Yoga Park, Buenos Airestől nem messze

Mikor elindultunk az ECO Yoga Parkba még nem tudtuk, hogy pontosan milyen élményben is lesz részünk. Azt tudtuk, hogy szeretnénk valahol önkénteskedni és ez a hely tünt a legjobbnak. Hogy miért? Mert naponta csak USD12-15 kellett fizetni, ami magában foglalta a szállást és napi 4x étkezést. A hely vegetáriánus volt, vagyis vegan, ami azt jelenti, hogy még tojást sem esznek s itt a parkban még hagymát, és fokhagymát sem. Ennek mi nagyon örültünk, hiszen az eddigi vegetáriánus étel keresés elég nehézkes volt. Aztán az egész park Eco, ami azt takarja, hogy maguk termesztik a zöldségeket, ami semmilyen permettel vagy más vegyszerekkel nem kezelne, csak természetes, újrahasznosítot solgokkal. Erről mi nem sok mindent tudtunk, szóval érdekesen hangzott. Hogy miért is érdekelt minket az Eco földművelés, vagy egyáltalán a földművelés? Hát részben azért, mert hiszünk aban, hogy a világ 10-20 év mulva szépen lassan vissza fog fordulni a házi gazdálkodásokhoz. Ennek egyik oka az, hogy manapság több káros dolgot tartalmaznak a zöldségek és főleg a húsok, mint amennyit a szervezetünk eltudna viselni.

Aztán arra is kiváncsiak voltunk, hogy hogyan lehet egy parkot fent tartani Eco módra. Akkor még nem tudtuk, de ez jelentett hideg vizes csapokat és pottyantós WC-t is többek között :-).

Utolsó pont ami számunkra érdekes volt az a mindennapi Yoga órák  és meditáció volt.

Megérkezéskor örömmel tapasztaltuk, hogy a környezet csodálatos zöld füves terep, fákkal, pálmafákkal, bokrokkal tarkítva. Különböző épületek szézszórva helyezkedtek el a terepen. Volt faház, téglaház, vájogház és egy érdekes fehér templom is. Mindez tóval, függő ággyal és fa és nád kerti bútorokkal tarkítva. A telek végénél volt található a kert, amiben pár napot mi is dolgoztunk. A park körül, tehén és ló farmok voltak kisebb nagyobb távolságban,ami nekem különösen tetszett.

A szomszéd bácsi a tehén farmról például és tejet, joghurtot, sajtot és karamelt (Dulce de Leche) adott el kis mennyiségben, ami természetes módon mindenféle tartósító szer és egyéb kemikai anyag nélkül készült. Még a tehenek is csak természetes dolgokat ettek. Így már meg sem kell említeni, hogy minden nagyon finom volt.

Thakur, a tulajdonos nagy mosollyal fogadott minket. Ő és egy fiatal fiú (Ratja)  – mind a ketten Argentínok – vezetika  helyet. Thakur közel a 40 hez, jó pár éve ismerkedett meg a Krisna vallással és e szellemben nyitotta meg e parkot 13 éve, azonban önkéntesek csak 3 éve dolgoznak itt. A Krisna vallás szellemében működött tehát a park, de ez senkire nem volt rákényszerítve. Reggel 5kor volt az első meditáció és egy órás filozófia óra, ahol e vallással lehetet ismerkedni. A program azonban nem volt kötelező, akit érdekelt az ment. Ezután reggeli készítés 7től 8ig, majd reggeli után kezdődhetett is a munka 8.30kor. Az önkéntesek dolgozhattak a kertben, a konyhán vagy építhettek vájog házakat is. 4 óra munka után volt idő tisztálkodni és már 1.30kor az ebédlő aztalnál ültünk, hogy majszoljuk a finom vega kaját. 3kor zene terápia és filizófia óra volt, 4.30kor Yoga, amit egy kis nasi követett 6kor. Vacsora készítés 7kor, s végül eme elfogyasztása. 10-11 körül meg már aludtunk is, hogy másnap ujjult erővel kedzhessük a napot.

A Krisna vallásról nem sokat tudtam ide érkezésem előtt. Első képem a magyarországon gyakran kopogtató krisnás csapat volt, akik mindig adományt gyüjtöttek kétes céllal (vagy lehet, hogy csak én voltam kételyekkel teli). Aztán Indiába járva tudtam meg, hogy sok indiai krisnás, de nem e valás nem egyenlő a hinduizmussal. Itt beszélgetés során ismét bővítettem tudásomat a következőkkel: a Hare Krishna vallás követői a hinduizmusból válltak ki a 16dik században. Alap tanukat a hinduizmus egyik alapkönyvére alapozzák, a Bhagavad-gītā-ra. A krisnások egy istenhen, Krisnához imádkoznak, aki olyan 5000 évvel ezelőtt élt. Ezzel szemben a hinduk több más istenhez is fohászkodnak, amit a krisnások csak félistennek neveznek (Shiva, Visnu, Brahma stb.).

Ha tetszett neked a bejegyzés, lécci osszd meg velünk véleményed, gondolataidat a ’Leave a Coment’ szövegre kattintva.

One response to “A várva várt ECO Yoga Park, Buenos Airestől nem messze

  1. I used to be recommended this website by my cousin.
    I’m no longer sure whether or not this publish is written by him as nobody else recognise such designated about my difficulty. You are amazing! Thank you!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s