Yerba Mate – a barátság itala

A mate egy teához hasolító ital, amit a Yerba Mate (herbál maté) szárított leveleiből készítenek. Ez a Dél-Amerikai ital Uruguayban, Argentínában, Paraguayban tradícionális de megalálható Chile déle és Brazília nyugati részén is.

A szárított és aprított Yerba Mate-t egy kisebb, erre a célra kialakított pohárba teszik (amit mate-nak hívnak), ami üvegből, fából, fémből vagy szárított tökből készül. Erre forró vizet öntenek, hogy a yerba mate jól megszívja magát, míg a végén áll a matén a víz. Mindenz egy ezüst vagy bronz szívózállal isszák (bombilla). Egy adag olyan 5 szippantásból áll, majd újra kell rá vizet önteni. Ezt addig csinálják, míg van íze a mate-nak, ami olyan 1L vízet jelent (bár ez attól is függ mennyi yerba mate volt a pohárban). Közben is lehet rá friss yerba mate-t rakni, ha valaki erősebben szereti az ízét. Sokan cukorral isszák, mint például én is, de valaki csak natúran, vagy mentával. Yerba Mate-t lehet különböző ízesítésben is kapni az eredeti natúr mellett.

A Mate tradíció annyira erős errefelé, hogy például Argentínában minden reggel délben és délután is isszák. Ám Uruguayban szinte mindig mindenhol. Nincs olyan uruguayi, aki ne Mate-val a jobb kezében s egy termosszal a bal kezében menne mindenhova. Így sétállnak az utcán, így ülnek a buszon, így dogoznak stb. Osvaldo mondta, hogy az Uruguayiaknak matét inni a lételemük. Viccelődött is, hogy az Uruguayi babák már Matével a kezükben jönnek a világra.

Ezt csak Paraguay teszi túl, hol nem 1L-es termoszt cipelnek magukkal az emberek, hanem 2Leset, amik szép bőr borításban vannak. Sőtt a ruha boltokban a ruhához illő termoszt is lehet venni!!

A hagyományok szerint aki elkészíti a matét az issza meg az első adagot, majd készít egy következőt és a tőle jobbra lévőnek adja. A készítő azért issza meg az első matét, hogy biztos legyen benne, hogy a mate jó, nem keserű és nem túl forró stb. Az első adag sokszor nem olyan finom, mert nagyon erős, így az elkészítő mindig meg van becsülve a többiek álltal. Miután a jobbra lévő is megitta a matét, visszaadja a elkészítőnek, aki egy újabb adagot készít immár a harmadik személynek. Ez így megy tovább körbe és körbe. Aki megkapja a matét, csak akkor mondja, hogy Gracias (Köszönöm), ha már nem kér több matét, s minden alkalommal meg kell inni az összes matét, ami a pohárban van. Visszaadni befejezetlenül illetlenség.

Ha valaki matéval kínál minket az nagy kiválltságak számít.
A legenda szerint a Hold és a Felhő istenek lejöttek a földre látogatni, de egy jaguárral találták szembe magukat. Egy öregember megvédte őket a jaguártól, s cserébe az istenek adtak neki egy növényt, amiből a barátság italát lehet készíteni. Ez volt a Yerba Mate.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mate_(beverage)

Advertisements

4 responses to “Yerba Mate – a barátság itala

 1. Hi there everybody, here every one is sharing such knowledge, so it’s good to read this webpage, and I used to go to see this website everyday.

 2. Right now it appears like BlogEngine is the preferred blogging platform
  available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your
  blog?

 3. Do you have a small infant with fine woodworking tools, 80 percent of children still spread the varicella virus from the vaccine is always the way when I get ill.
  To keep from transmitting fine woodworking tools to people such as this,
  as well as drinks. Baby EczemaBaby eczema’s main symptom is extremely itchy, dry skin that is irritated by diaper rash, poison ivy and similar outdoor-related mishaps.

 4. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new
  posts.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s