Don’t cry for me Argentina… – Buenos Aires 1.

Buenos Aires ismét egy nagy beton dzsungel képében köszöntött minket. A 15 milliós városról lehetet gondlni, hogy kicsit zsúfolt lesz, hiszen magában a városban többen laknak mint az egész magyarországon. Soknak sokan voltak mindenfelé, de ez nem volt nagyon zavaró. Ismét felfedezhetők voltak az európai stílusó épületek, a jó és olcsó bor, Peron és Evita, politikai tüntetések, divat, tangó, rengetek expat (külföldi munkaerő), mate, steak, croissant és empanada.

Nézzük ezeket sorban:
Európai stílus
Argentína termületén már 13.000 évvel ezelőt éltek emberek, de nagyobb jelentőséget akkor kapott az ország, mikor 1516-ban a spanyolok megérkeztek Juan Diaz de Solis vezényletével. A függetlenségi háború a spanyoloktól 1810-ben kezdődött, de teljes függetlenséget az ország csak 1816-ban ért el. (A körneyező országok hasonló dátumokkal vannak ellátva.) Szóval a 300 éves spanyol uralom és az ezután következő európai imigránsok rányomták bélyegüket a kultúrára, az épületekre és az öltözködésre.

Bor
Ugyebár Argentína is híres a borokrol, főleg a Malbec fajtájú vörösborról. Egyik kiemelkedő borvidék Mendóza, ahova a következőkben látogatunk el.

A föntieknek köszönhetően próbáltunk minnél több féle és fajta bort kipróbálni, ami nem volt nehéz, mert nemhogy a bor volt a legolcsóbb ital a menün (1 pohár bor 7 Peso, 1 pohár Cola 9 Peso, Kávé 12 Peso), de 1 üveg bor fele annyiba került, mint egy tál étel. Egyik délután beültünk ebédelni Iuniával, ahol is egy menü (hal sült krumplival és salátával) 34 Peso volt, s miközben tanankodtunk, hogy ez megéri e nekünk  míg a pincér mondta, hogy elég nagy adag, megosztozhatunk rajta. Ennek nagyon örültünk. Mikor az ital rendelésre került sor láttuk, hogy ismét a bor a legolcsóbb, 1 pohár 7 Peso, mikor is akartunk 2 pohárral rendelni a pincér tanácsolta, hogy inkább vegyünk egy üveggel, mert az csak 15 Peso. Ezen persze nem gondolkodtunk sokat 🙂

Divat
Divat terén nincs gond az Argentínokkal, főleg Buenos Airesben. Minden hétvégén piac van az egyik utcán  a Casa Rosa közelében, de nem csak ott, hanem a híres Florida utcán is lehet olcsóbb és drágább  termékekre szert tenni az arra vágyónak.  Nekem is sikerült végre egy alpakka pulcsit vennem, amire már régóta fájt a fogam J mindössze USD18-ért, igaz a pulcsi inkább mondható peruinak, mint argentínnak, de sebaj.

Expat-ek
Buenos Airesbe rengeteg külföldi él, kik éppen itt keresik a szerencsét, boldogságot… kitudja. Közéjük tartoznak Az ECO Parkban megismert pár barátunk is, pl Sky, aki barátjával költözött ide tavaly 2 évre. Meg is hívtak minket egy eszméletlen reggelire ami hagymás, sajtos, paradicsomos tojásrántottából állt és banános francia pirítósból… (isteni volt)

Carmenhez és Paulához is ellátogattunk, ahol ismét finom falatokban volt részünk, mert Paula főzött nekünk igazi columbiai ízeket. Bevallom mikor megláttam a rántott rizst majdnem megkérdeztem tőle, hogy az ázsiai ételt miattunk készítetted, mikor is mondták, hogy az ázsiai stílusú rántot rizs egy columbiai hagyományos étel (még jó, hgy nem kérdeztem semmit :-)) Rizs mellet még volt spagetti is. A kombináció fura volt, de erre is rögtön mondták a többiek, hogy igen columbiában a rizst tésztával eszik… érdekes… mindenesetre finom volt. Alig várjuk, hogy eljussunk Columbiáig. 😉

Tangó és miegymás folyt. köv.

Ha tetszett neked a bejegyzés, kérlek osszd meg ezt velünk a ’Leave a Coment’ szövegre kattintva.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s