Don’t cry for me Argentina… – Buenos Aires 2.

Tangó és egyéb művészet

A legtöbb expat azt mondja BA-ról (Buenos Aires), hogy nem lehe megunni, mindig élettel teli és show-val, és különböző művészettel teli.

Például egyik este találkoztunk Richarddal, aki Angliából költözött ide pár éve és azóta is nagyon élvezi az ittlétet. Meghívott minket egy felolvasásra a könyvtárba, ami ingyenes volt, s amit ingyen szendvics és bor követett, s amit mi szépen lekéstünk :-). Szóval R mondta, hogy ilyen féle kiállítások, könyv felolvasások s hasonló programok minden héten vannak ingyenesen szerte a városban.

E művészet kategóriába tartozik TANGÓ is. A tangó Argentínából származik, vagyis pontosabban BA-ből, s valóban szinte sehol máshol nem volt nagyon megtalálható e tánc, csak a fővárosban, de ott nagyon. A 19dik század végén a külvárosi Buenos Airesben született e tánc és gyorsan terjedt az egész világon. (Habár korábbi tangó nyomokra akadtak Cubában és Spanyol országban is.) A zenére hatással volt a spanyol flamenco zenéje és az afrikai dallamok is. Eleinte a tangó csak egy helyi tánc volt a sok közül, de hamar az imigránsok kedvence lett, akik ezután összejártak csak, hogy tangót táncolhassanak. Emiatt mondták azt, hogy a tangó az imigránsok zenéje. 1912ben egy zenés és táncos csapat utazott Párizsba, ahol ezennel ekezdődött a tangó örület. Ezt követe Berlin, London, New York és Finn ország is. Ezek a tangó stílusok kicsit módosítva, kevesebb test kontaktussal lettek táncolva, s ebből született meg a ma is táncolt „bálterem tangó”. Argentínában ezután a szegények táncát átvette a felső osztály, s hírneve csak tovább fokozódott egészen az 1929es majd az 1950 es gazdasági vállságis, mikor is a Rock and Roll lett az új divat. A tangó háttérben maradt egészen 1980ig, mikor is újra virágzani kezdett.

A fővárosban, szinte minden sarkon tangó posztereket, zenés CDket és tánc tanító DVDket lehetett kapni. Sok helyen lehetett tangó showt megtekinteni vacsorával egybekötve, ez 100 Pesótól (USD25) USD100-ig terjedt. Ezt mi nem találtuk valami olcsónak, így az ingyenes opciót választottuk. Az egyik ilyen lehetőség a Florida utcán végigsétállni és megcsodállni az utcai táncosokat, avagy elnézni a La Boca negyedbe, ahol szinte minden étteremben  megy a tangó tácolás, míg eszel.

 

La Boca

La Boca az egyik legrégebbi és legtradicionálisabb része BA-nek. Itt találhato a Boca Juniors futball stadium is, s amerre jár az ember mindenhol Boca Juniors polókat, sapkákat stb lehet venni. E negyed még a művészetekről is híres. Annak ellenére, hogy La Boca az egyik leglátogatottabb túrista negyed a legveszélyesebb is. Régi negyed lévén az úgymond gettók itt találhatóak, így a túristáknak meg van mondva, hogy mely utcákra mehetnek s melyekre nem. Még ha busszal is mész át veszélyesebb részen a buszsofőr szól a turistáknak, hogy itt soha ne szálljanak le, mert nem biztonságos. (Jó tudni és érezni, hogy az ember azért jó kezekben van, s mindig van valaki, aki próbál segíteni.) Ha azonban a tuistáknak engedélyezett részen maradunk, akkor nyugodtak lehetünk. Mi is elltogattunk ezen részekre, megcsodáltuk a színes épületeket, a művész kirakodó vásárt, a Boca Juniors termékeket, s beültünk egy ebédre, ahol a Fish and Chips nem volt valami finom, s az igért tangó show sem volt olyan színvonalon, amit vártunk, de azért tapasztalatnak jó volt. S ha más éttermet választottunk vola, mert azok egymás hegyén hátán sorakoztak, akkor valószínű a bemutató és az étel is jobb lett volna 🙂

Étel és ital

Első nap Iunia egyik Litván ismerősével tlaálkoztunk és 3 hónap után ismét egy Starbucks-ban találtuk magunkat, ahol nagy örömmel szürcsöltük a Chai Tea Latte-nkat.

Starbucks mellett megtalálható volt a McDonalds is minden sarkon s persze az empanada is. A vegetáriánusoknak ismét csak nehéz dolguk van, mert ugyyebár a leghíresebb Argentín étel a steak…

Egy másik gyakori program a Pizza este. Ez álltalában szerda esténként van különböző bárokban, ahova csak az előre feliratkozottak mehetnek , s ahol ingyen sajtos pizza van 10.30 és 11.30 között, s a sör is 1et fizet 2őt vihet akcióban van. Ezt persze nekünk is ki kellett próbálni (ingyen pizza sosem jön rosszul :-p). A hely éjjfél után átfordul disco-vá, ahol végre latin muzsikára rophattuk 1-2 helyi sráccal.

 

Peron korszak

Peron miniszterelnökről a legtöbb embernek jó véleménye van errefelé és büszkén emlékeznek a Peron korszakra, ahol 10 évig tartó elnöksége alatt sokatt tett az Argentínokért. Habár hozzá kell tenni, hogy az ország kasza kicsit kimerült lenöksége végére… Evita alakja már jobban vitatott. Őt vagy szeretik vagy utálják az emberek. Középút nincs. Mindenesetre ellátogattunk az Evita múzeumba is, ahol természeteen pozitív fényben mutatják be az első First Ladyt, akinek a nép elnökhelyettesi címet akart adni.

Evitáról ugye tudni kell, hogy szegény családból származott, s aki 15 évesen kezdte magát felküzdeni fotómodellből színésznővé, majd politikai alakká, s aki alapítvényával sokat tett a szegény gyerekekért, a gyerekek oktatásáért, a középosztályért, de legfőképp a nők jogaiért és szavazóképességükért.

Sokan vitatják szándékait Peron felé, hogy számító volt, s hogy nem szerelemből ment hozzá, hanem a „hatalom” vozotta, de ez maradjon csak a mult rejtéje… amit tett, mindenesetre jó cselekedet volt!

Iuniával sikerült szert tennünk Evita könyvére, amiből remélhetőleg sok okos dolgot tudunk majd meg 🙂

 

Buenos Airesben igaz az, hogy nem lehet unatkozni. Mindig van mit csinálni, regeteg művészeti és zene program van, tangó showk és latin partik minden este. Érdekes múzeumokat lehet megtekinteni s a Boca Juniors rajongüknak is van keresnivalójuk errefelé. Emellett én csak egy másik beton dzsungelt láttam, s ha választani kellene sokkal inkébb élnék Budapesten, mint BA-ben.

Az Amerikai kontinens legmgasabb pontja és a biciklis borpince túra, mindez a következő posztban…

Ha tetszett neked a bejegyzés, kérlek osszd meg ezt velünk a ’Leave a Coment’ szövegre kattintva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s