Az egyik leg szívmegdobbantóbb túrista látványosság, avagy Riói valóság – Favela látogatás

Persze nem csak tengerparti hesszeléssel telt az első 2 hét. Amellett, hogy magunkba szívtuk a riói levegő frissítő illatát, csodáltuk a tengerpartokat, s a város különböző pontján magasodó hegyeket, ellátogattunk az egyik Favelába is a sok közül. Ugye Rió nem csak a fent említett túrista élvezetességek miatt híres vagy fontos, hanem a Favelák miatt is. A Favelák az itteni szegény negyedek. Rengetek Favela található Rióban és egész Brazíliában is. Ezen negyedek egymás hegyére hátára épített házakból állnak, különböző színekre festve. Az érdekeség, hogy a fevellák szinte kivétel nélkül a hegyoldalra épültek, ezzel gyönyörű látványt nyujtva a tengerpartokra. Viccelődött is az idegenvezetőnk, hogy a szegények nem is akarnak innel elköltözni, mert sehol máshol nincs ilyen látvány 🙂 A gazdagok a tengerparton laknak nagy emeletes házakban, a szegények meg a hegyoldalon tökéletes kilátással… az élet ironiája haha

 

AZ ELSŐ FAVELÁK

Az első Favelákba (amit akkor még Afrikai negyednek hívtak) a rabszolgák laktak, Rió külkerületében. Az 1888as rabszolga felszabadítás után aztán nagyszámba költöztek ide a munkát nem találó, föld és pénz nélküli afrikaiak. Az első Favela nevű szegény negyed 1897ben jött létre hivatalosan, mikor is 20.000 leszerelt katonát költöztettek Rióba Bahia-ból. A katonák ismerték a Fevala nevű bőr iritáló fát ami Bahiában honos, így lakhelyüket elnevezték Favelának.

Az Favelák hirtelen megnövekedése 1940ben kezdődött, mikor többszázezer imigráns lett idehozva. Az 1970es hirtelen házépítési láz újabb embereket „kényszerített” a favellába költözésre, hiszen a házépítés befejezése után nem volt hol lakniuk. A favelűkban az emberek illegálisan laknak, azaz a föld terület a körmányé, s az itt lakók csak elkezdtek itt házatépíteni análkül, hogy mind a mai napig fizetnének a földért.

Jelenleg Sao Pauloban 600 és Rióban 500 körüli favela található, ezzel a 2 legtöbb favelát tartalmazó várossá vállva Brazíliában. 1950ben a riói lakosság 7%-a élt Favelában, 2000 körül ez a szám 19%ra nőtt, viszont 2010es adatok szerint ez csökkent 16%ra, ezzel csupán 26%-ra esve egész Brazili lakosságára nézve. (További infóhoz katt ide.) Ebből is ltszik, hogy  a favela kérdés nagy Brazíliában, de a kormány elég tanácstalan, hogy mit tegyen, hiszen ki költöztetni nem lehet az itt lakó eembereket, hiszen nincs hova menniük, s pénzük sincs, hogy lakást bérljenek valahol.

 

A FAVELA TÚRA

A favelákat külföldiként nem tanácsolt egyedül látogatni, mert amellett, hogy ez a szegény negyed, ez a drog központ is Rióban. Persze idegen vezetőnk azt mondta, hogy itt sosem bántják a fehér embert, hiszen ők hozzák a pénzt és ez náluk egy iratlan szabály, de azért jobb az elővigyázatosság.

Szóval szervezett túrára viszont lehet menni 60 Reiasért. Reggel felvesznek minubusszal a szálásodon, ami elvisz a Favela bejáratáig. Onnan már nem nagyon lehet kocsival tovább menni, egyrészt mert a favella legtöbb utcája olyan szűk, hogy csak gyalog járható (ezzel sok problémát okozva például a mentősöknek, akik segíteni próbálnak a beteg itt lakóknak), másrészt pedig mert nem nagyon látják szivesen a különböző nem ide tartózó autókat.

Szóvala bejáratnál a helyi motoros taxikat lehet igénybe venni, hogy feljuss a hegy tetejére. A szokás itt az, hogy fizetsz a taxiért és a taxis (fiúk) választanak, hogy kit akarnak felvinni J másodiknak keltem el, kis idegességgel a gyomromban, hogy vajon ugyan oda visznek e mindannyiunkat 🙂 de szerencsére nem volt ok semmi aggodalomra 🙂

A hegy tetejéről lefelé sétállva néztünk be helyi festő stúdiókba, ahol olcsónak nem mondható áron lehetett gyönyörű helyi festményeket venni (az egyik festmény nagyon tetszett nekem, de sajnos nem volt rá keret), ellátogattunk helyi ABCbe, pékségbe, ahol a helyi étel és ital különlegességeket lehetet kipróbálni. Egy kis helyi Casasha-t is volt szerencsénk szürcsölni, ami egy jóféle kis pálinkára emlékeztetett. Majd benéztünk egy ovodába, s egy két helyivel ismerkedve még dob koncertben is volt részünk, ahogy haladtunk le a hegyoldalon.

 

OKOSAN FÉNYKÉPEZZ

Fényképeket lehetett a legtöbb helyen készíteni, bár az idegenvezető felhívta a figyelmünket, hogy ha látunk embereket géppisztollyan mászkálni, azt azért ne fotozzuk le, mert sok itt élő ember körözött és ha mi fölrakjuka  képeket a facebookra és hasonló oldalakra, akokkor lebukhatnak. Bár mondta, hogy ha esetleg olyan fényképezünk amit nem szabad, akkor sincs nagy gond, mert csak szépen odajön a pisztolyos fiatalember és megkér, hogy töröld ki a képeket, s már mehetsz is tovább 🙂 szerencsére mi semmi ilyen alakkal nem futottunk össze és összességében nagyon biztonságosan éreztük magunkat. Ez persze nemcsak az emberek mosolyának volt köszönhető a kisutcákban, hanem az idegenvezetőnk hozzáértésének és jó hirnevének a helyen (minden második ember köszönt neki az utcán :-))

Azt is lemagyarázta, hogy az itt lakók akarják, hogy a külföldiek meglátogassák a favelákat, hogy az emberek megtudják, hogy hogyan élnek itt, s hogy ahogy lehet támogatást kapjanak. Emiatt szerinte a favelában nagyobb biztonságban van a fehér ember, mint Rió utcáin, mert itt sosem bántanának minket. Azt is mondta, ha esetleg elkeverednénk, csak kérdezzünk meg akárkit bátran, hogy hogyan tudunk kikeverdeni a favelából, s ők készségesen segíteni fognak nekünk.

 Folyt köv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s