Megható érzések, még mindig a Favelában

S A SZÍVÜNK MEGTELT KÖNNYEKKEL ÉS MOSOLLYAL

Persze a leg szembetűnőbb dolog a szegénység volt, de az emberek arcáról akkor is a boldogság jött le. Mindenki mosolygott és köszönt és azt a pár szó angol tudását is bemutatták. Mindannyiunkban egy érzés fogalamzódott meg: Segíteni akarunk ezeknek az embereknek. Hisz legtöbbjük azért lakik itt, mert itt született és egyszerűen nincs pénze elköltözni. A legtöbben a városban dolgoznak normális munkahelyeken, vagy művészeti cikkekek készítenenk és árulnak, s a drog kartelhez közel se akarnak kerülni.

Persze azért sokan belesodródnak a drog világba… gyerekeknek adnak drog kostolót, akik 1-2 adag után már függővé is vállnak, így a drog főnökök drogért cserébe dolgoztatják a gyerekeket. Emiatt rengeteg szervezet nyit ajtót Rióban, hogy segítsen a Fevala lakóknak.

Egyik barátunk Neak (Hol) egy holland szervezetnek dolgozik, akik mindennap gyerekeket szednek össze az utcán, akik legtöbbször már a kábítószertől beállva fekszenek valahol. A szervezet szállást, ennivalót és tiszta ruhát ad a gyerekeknek, hogy ezzel segítség őket. Neak mondta, hogy sokszor már a gyerekek ott állnak az ajtó előtt, hogy egész nap jó helyen legyenek. Sajnos egy nap csak 10-13 gyerekre van szállás és pénz, de odakint több százan vannak. A szervezet hollandiából, különböző cégek támogatásából szerzi a pénzt.

Emellett persze rengeteg más szervezet dolgozik errefelé, akik oktatást, menedékhelyet és hasonló segítséget nyujtanak a rászorulóknak.

A fevalla látogatás az egyik legszívmegdobbantöbb élményünk volt Rióban. Az a szeretet és együttérzés, amit itt éreztünk leírhatatlan volt. Mind a hárman csak azt éreztük, hogy itt akarunk maradni és az egyik favelában dolgozni egy kicsit, hogy ezzel hozzájáruljunk a helyiek boldogságához. El sem tudom képzellni, hogy ha ez ilyen érzéseket válltott ki bennünk, akkor milyen lehet ellátogani afrika egyes területeire, vagy jobban belelátni például India slum-jaiba (szegény negyed). Szóval aki erre jár semmikép se hagyja ki a favela látogatást. Biztonságos és olyan élménnyel gazdagodtok majd, amit nem sok helyen élhettek át.

 

ÖNKÉNTESKEDÉSI VÁGYUNK MEGHIUSULÁSA

A következő hetekben sok szervezetet megkerestünk, hogy önkéntes pozíciót találjunk az egyik favelába, de sajnos még hetek után sem akadt semmi, ahol nem kellett volna pár szár dollárt fizetni a segítségünk mellett.

Ezt mondjuk a mai napig nem értem miért az önkénteseknek kell fizetni a munka mellett. Számomra az lenne a logikus, hogy az önkéntes a munkájával és idejével járul hozzá a különböző emberek jobb létéhez, s a pénzt valahonnan máshonnan szereznék be a szervezetek, például más személyektől, akik tudnak adakozni, de nem szeretnének vagy nem tudnak munkájukkal segítnei, vagy cégektől stb. Persze tudom ez sokkal nehezebb és időigényesebb, mint hogy csak azt mondjuk, hogy ha segíteni akarsz, akkor ennyit meg ennyit kell fizetni, de így sok embertől megvonják a segítés lehetőségét, akiknek nincs pénzük, mint például mi.

Azért keresgélésünk összehozott minket egy pár érdekes emberrek, akik projectjeibe csak azért nem tudtunk besegíteni, mert még nem indultak be, de  remélhetőleg eme projectek nagy szárnyakra fognak kellni hamarosan. Egyik ilyen új ismerősünk Ricardo (Nicaragua), aki újrahasznosított papírból tervez házakat építeni avagy a HUB (központ) nevezetű szervezet lelkes tagjai, akik több favelához és egyéb dolgokhoz kapcsolodó projecteket kapcsolnak össze Rióban.

Szóval ötlet van rengeteg, s szerencsére project gazda is, de úgy gondolom rászoruló mégtöbb. Ígyhát ha valaki kedvet kapna összedobni egy új kezdeményezést velünk, az írjon nekünk: threebackpacks@gmail.com -ra.

S végezetül álljunk meg pár percre, s gondolkodjunk el a következőkön:

  • Brazília minden negyedik lakosa Favelában él. Tudtuk e ezt?
  • A viág 5. Legnagyobb országában (Orosz o., Kanada, Kína, USA) a populláció negyede szegény negyedben lakik.
  • Ha Brazíliára gondolunk eszünk be jut e más, mint a Riói karnevál, a csodálatos tengerpartok vagy a gyönyörű bikinis lányok?
  • Mikor Brazíliai utazásunkat tervezzük, szánunk e időt arra, hogy megismerjük a Brazil valóságot, vagy csak a szépre és jóra vagyunk kiváncsiak?
  • A favelák és a szegénynegyed életmód észrevétlenül ott van Rió s Brazília minden sarkán, de vajon mi felelősség teljes utazóként viselkedünk e s törődünk e ezzel, vagy csak pénzköltő túristaként?…

 

A véleményed sokat számít nekünk, kérlek osszd meg ezt velünk a ’Leave a Reply’ szövegre kattintva, értékeld a postot csilaggal vagy csak simán kattints a Like (Tetszik) gombra.

Leave a comment