A nagy döntés.. mardjunk e Rióban még 1 hónapot? S a különleges emberek akik e döntést befolyásolták akarva, akaratlanul

Lassan már 2 hete voltunk Rióban, mert időközben eldöntöttük, hogy se Sao Pauloba se Fortaleza-ba nemmegyünk el. Fortalezát azért zártuk ki, mert eredetileg onna akartunk Boliviába repülni, hisz volt jegy USD300ért, de időközben persze felment 800ra. Megnéztük a busz jegyeket is Rióból Salvadorba, majd onnan Fortalezába, s vissza Rióba (s onnan Boliviába), de az sem jött ki sokkal olcsóbbra, (emellett azt hallottuk, hogy Fortalezában amúgy sincs sok látnivaló) így már csak Salvador és Rió volt tervbe véve a Brazil térképen s onnan Bolívia.

Azt tudtuk, hogy Bolíviába a románoknak kell vízum, s akartak is rá jelentkezni, mikor kiderült, hogy USD140 kell fizetni, bemutatni oda és vissza repjegyet vagy buszjegyet, fél éves bankszámla kivonatot s még nem is tudom micsodát… E nehézségbe ütközbe elkezdtünk töprengeni, hogy mi tévők legyünk.

Hagyjuk ki Bolíviát egy időre?
Menjünk előbb Peruba?
Maradjunk Brazíliában/Rióban még egy hónapot?

MARADUNK RIÓBAN

Gyorsan megszületett a döntés, hogy akkor Bolivia most kimarad egy időre. Peruba való utazás 1 hónappal előbb, mint terveztük azért nem volt jó ötlet, mert beiratkoztunk egy 10 napos Vipassana meditációra ami csak Aug 31én kezdődik Cuscóban és ha Peruba megyünk akkor pont Cuscóba érkezünk meg, így vagy Cusscóban töltünk 1 hónapot, vagy ha észekra haladunk, akkor vissza kell majd jönnünk délre a meditációra.

Így a harmadik opcióval szemezgettünk: Maradjunk Rióban 1 hónapot.

Ezen ötlet mindannyiunknak nagyon tetszett, egy bökkenő volt csak: Rió elég drága, a legdrágább hely ahol eddig voltunk, és a keretünk már amúgy is fogyóban van… szóval ha maradni akarunk vagy lottón kell nyerni, vagy bankot kell rabolni, vagy dolgozni kell 🙂 Így hát elhatároztuk, munkát keresünk, olcsó szállást és maradunk!

KANAPÉSZÖRFÖS (CS – Couch Surfing) ÚJ BARÁTAINK

Úgy gondoltuk, ha hosszabb időre maradunk Brazília e csodás városában, itt az ideje, hogy megismerkedjünk 1-2 kanapé szörfössel, így ellátogattunk a minden csütörtökön a Copacana beach 4es és 5 és molója közötti kis kioszkban rendezett CS találkozóra. Vagyis, hogy mult héten is elmentünk de valószínű túl korán érkeztünk, mert nem sok embert láttunk és mivel Carrieval, Jackkel és Michaellel voltunk, így ahelyett, hogy a többiekkel vegyültünk volna csak 5en ültünk és söröztünk, s élveztük egymás társaságát. Szóval a következő csütörtökre beterveztük a találkozó látogatást, de előtte felvetük a kapcsolatot az interneten 1-2 kanapé szörfössel.

Carlossal egy szerdai estén találkoztunk, aki meghívott minket strand röplabdázni. Minden szerdán a Copacabana strandon játszik barátaival és 1-2 arra tévedő Kapané Szörfössel (vagyis azt hiszem, hogy a barátai is kanapé szörfösök J). Mi is csalakoztunk hozzá, s örömmel kezdtük el gyakrolni e tökéletes strand sportot kisebb nagyon sikerrrel. Szerencsére Carlos ellátott minket mindenféle tanáccsal, hogy fejlődjünk és a pár hét alatt látsződott is  a gyakorlás J Rőpladázó élményünkhöz kapcsolódik Eduardo (Bra), Thiago (Bra), Diego (Bra) és Nathan (USA) is, akik nélkül nem lett volna ilyen élvezetesek a játékok.

Egyik ilyen estén talákoztunk Morgan-nel, aki egy Francia kisvárosból való és akinek neve francia származású és azt jelenti szerelmesnek lenni (költői nyelven), nem pedig angol, ahogy azt mindenki gondolja! (ezt ő többször kihangsúlyozta, így fontosnak érzem megosztani veletek). Rögtön össze is barátkoztunk ami nem volt nehéz hiszen ő is olyan laza, mókás és kalandkedvelő, mint mi. Sok időt töltöttünk együtt, buliztunk Lapaban, róplabdáztunk, Samba iskola bemutatót látogattunk vagy csak meditáltunk a tengerparton egy kis Acai elmajszolása után. Sajnos ő is hazautazott 1 héttel előttünk, mert várta az egyetem Német országban, de a különleges kapcsolat, ami közötünk kialakult nemfog halványulni és már le is beszéltük a következő „randit” Francia országban 🙂

Egyik szombaton Morgan hívott el minket egy samba iskola próbára. A Samba iskolák, – amik a különböző Favelákban találhatók, a amikben az itt lakók tanulnak dobolni vagy táncolni – versenyeznek a híres Riói karneválon. (A riói karnevál az egyik legismertebb Brazil, illetve riói túrista látványosság, de tudtuk e, hogy a karneválon zenélőés táncoló fiúk és lányok, akik a több millió arrajárót szórakoztatja, a favelákból jött?) Ezen iskolák minden szombaton próbálnak, amire az érdeklődők el is mehetnek. A színpadon kb 30 ember dobol és énekel, míg a tánctéren fiatal és idős táncol sambát, invitálva a közönséget, aki ha nem akar táncolni a táncparkett körül ücsöröghet és iszogathat. Este 11től hajnalig megy a buli, amiért 20 Reiast kell fizetni beugróként. Fergeteges táncot nyomtunk a parketten és hatalmas élménnyel gazdagodva mentünk haza aznap este, vagy inkább hajnalban J Ami a legjobban tetszet nekünk, hogy nem csak a fiatal huszon évesek táncoltak a parketten, hanem emberek minden korosztályban, láttunk 60 éves mamikat is, sőt még kissé túlsúlyos hölgyet is, aki úgy rázta, hogy mindenki a tánctudását csodálta, anélkül, hogy azon botránkozott volna meg, hogy nem egyszálbél leányka. Azt hiszem, mikor az embereknek nagyobb problémáik vannak, minthogy a külsőségekkel foglalkozzanak, akkor senkit nem édekel, hogy ki hány éves, mit esz fől vagy hány kiló…

 

Egy angyal aki megvilágította napjainkat, Jamilie (Bra), aki a Mangueira Samba Iskola látogatást szervezte, s akivel ez után minden csütörtökön a CS találkozón találkoztunk Copacabanán, majd az állta szervezett házibulikon, ahol mindig mindenki jól érezte magát, s ahol a legjobb vegetáriánus Feijao-t ettük, amit persze ő főzött s a legjobb Maracuja Caipirinhat ittuk, szintén álltala keverve. Állandó mosolyával, s rögtöni szeretetével, amit felénk árasztott rózsaszin felhőket csalt a szívünkbe… Egyszerűen imádjuk őt!! Jamilie, aki Bahia megyéből származik (Brazília észak-keleti része, ahol Salvador is található, a Lambada hazája) ha nem a CS-es emberkéket látja el szeretetével, akkor luxus hajókon járja a nagyvilágot.

Meg kell említeni Maurice-t is, akivel szintén röplabdázás alkalmával ismerkedtünk meg, s aki szintén különleges helyet foglal el a szívünkben. Én már az első esti beszélgetés alatt felkaptam rá figyelmemet, mikor is mondta, hogy „Imádom Fraud-ot olvasni!” Ha!! Én is – feleltem, s eme mondat egy egész éjjszakás beszélgetésbe folytatódott, míg sétálltunk a tengerparton. A hasonlóság, amit felfedeztem bennünk néha ilyesztő volt, hogy van valaki, aki olyan szinten eggyezik veled némely téren, hogy milyen követ raknánk le a teraszunkra otthon J Beszélgetésink sok együtt töltött napokhoz vezettek 4 hét alatt. Együtt megmásztuk a Corcovado hegyet, sétálltunk Santa Terezában, ahol mind a ketten megállpítottuk, hogy ha Rióban élnénk, akkor itt laknánk, ellátogattunk Ilha Grande-ra, túráztunk, buliztunk vagy csak egy kávé mellett ücsörögtünk és beszélgettünk egyéb hasonlóságainkról, avagy különbségeinkről. Mert persze vannak dolgok, amikben teljesen máshogy gondolkodunk, de mivel mind a ketten szeretünk konstruktívan vitatkozni még ebben is volt élvezet.

Maurice amúgy hollandiából jött Rióba 6 hétre, lakás cserén. Azaz ő ide jött lakni egy fiú lakásába, míg a fiú az ő lakásában lakik Amsterdamban 🙂 régóta tudok róla, hogy ilyen létezik, s most már látom is, hogy működik. Persze némi bizalom azért kell hozzá :-). Annyira tetszett Mauricenak Rió, hogy maradt még pár hónapot és ahogy beszéltük, be is költözött Santa Teresába… s hogy meddig marad végül is itt, azt ő maga sem tudja 🙂

A következő postban megismerkedhettek Filippével, akinél Riói tartózkodásunk hátralévő idejét töltöttük…

A véleményed sokat számít nekünk, kérlek osszd meg ezt velünk a ’Leave a Reply’ szövegre kattintva, értékeld a postot csilaggal vagy csak simán kattints a Like (Tetszik) gombra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s