Étel és ital különlegességek Rióból

Itt az ideje, hogy a Brazíliában ehető finomságokról is szó essen. Az itt töltött pár hét alatt a kölünböző ételeket próbáltuk ki:

Feijao (ejtsd Fezsáó): az egyik kedvenc ételünk Brazíliában. A feijao nem más, mint bab főzelék szerű étel, amit fekete babból készítenek és rizzsel esznek. Ehhez szoktak húst és zöldséget is főzni. A húst sokszor belefőzik a babba, mint otthon. A Feijao-t az afrikaiak hozták be Brazíliába, mikor rabszolgaként lettek áthozva az óhazából. Mikor ezt megtudtuk, rögtön világos lett miért tünt olyan ismerősnek az étel, hiszen Rina sokszor készítet feijao szerű ételt babból vagy más zöldségből. A feijao-t a brazilok, mint kenyeret, vagy krumplit eszik, azaz mindennap ebédre és néha vacsorára is. Rizst is szoktak hozzá enni, de nem mindenhol. Azt monják, hogy északon, ahol szegényebben az emberek, ott nincs rizs, csak a bab. A brazilok nagyon büszkék a rizs és a bab keverékére hisz egy fehér és egy fekete ételrő van szó, a fehérek és feketék harmóniában élését is tükrözve. Nem véletlen, hisz a brazilok elmondása szerint a rizst a portugálok hozták be brazíliába.

Feijoada (ejtsd Fezsóádá): a neve az ételnek, ami feijaoból, rizsből, húsból és zöldségekből áll. Érdekesség, hogy a babba belefőzött hús álltalában csak hús maradvány, vagy zsír cafat. S hogy ez miért van? Mert a rabszolgák régen nem engedhették meg maguknak a húst, s így csak az európaiak állltal kidobott, vagy nem használt hús részeket kaparinthatták meg, s szokássá vállt, hogy ezt teszik bele az ételbe.

A feijoada ahogy haladtunk észak nyugatra, úgy válltozott ízben és árban is. Szerintem sokkal finomabb és olcsóbb lett.
Érdekességként szolgál, hogy például Sao Paulóban Feijoadat csak szombaton árulnak az éttermekben. Az a feijoada nap 🙂

Ételeknél maradva a Brazilok vagy kisebb helyi étkezdékben esznek feijao-t, vagy egy tál rizst, krumplival, zöldséggel és hússal (5-9 Reias). Utóbbit a híres Brazil barbekjú éttermekben is lehet fogyasztani, amiért egy bizonyos összeget fizetsz és annyit eszel, amennyit kívánsz, ekkor az asztalodhoz hozzák a karóra húzott hús darabokat, amit előtted vágnak a tányérodba; vagy büfé jelleggel kg-ra megy a dolog. Azaz telerakod a tányérod mindenféle jóval, majd a végén annyit fizetsz amennyit nyom a tányér. Ez Rióban 40 Reias/kg volt (amit soha nem ettünk, mert napi költség keretünk 43 Reias volt), viszont észak nyugatra haladva ez lecsökkent 30, majd 25 majd 20 Reiasre.

Az étkezés nem olcsó Brazíliában, vagyis főleg Rióban. A legolcsóbb étkezési lehetőség, amit találtunk 7 Reias volt, ami vagy feijaot, rizzsel és zöldségekkel takart vagy zöldségeket, rizzsel és tésztasalátával. Emiatt álltalában otthon reggeliztünk és vacsoráztunk, így sikerült nem túl költekezni magunkat.

Acai: egy nagyon egészséges, eper szerű, sötét lila gyümölcs. Brazíliában szinte minden sarkon lehet kapni és a helyiek előszeretettel eszik. Álltalában nem a gyümölcsöt magát eszik natúran, hanem összeturmixolják és beleraknak, mézet, búza pelyhet, proteint, csokidarabokat, eper szószt, vagy amit akarsz, ezzel egy hideg, kásás desszertet kapva. Első próbálkozásunk epres csokis válltozat volt, ami nem nagyon ízlett nekünk, de később felfedeztük, hogy a Super Bomba (7 Reias egy nagy pohár) névre hallgató változat, ami energiát is ad, s amiben ginko biloba is van, nagyon finom. Mi szinte majd minden nap azt ettük, persze ketten 1 pohárral, mert nem olcsó (USD1 = 1,5 Reias)

Suko: nem más, mint gyümölcslé, amit szinten minden sarkon megtalálsz frissen csavarva.

Vitaminas: különleges gyümölcs shake-ek, amikbe extra vitamint is raknak. (3-5 Reias egy pohár) Az epres válltozatot imádtuk!

Brazíliában szinte minden sarkon vannak olyan kis helyek, ahol Acait, Vitaminas-t, Sukot és szendvicseket lehet kapni, s amik szinte éjjel nappal nyitva vannak. S hogy miért ez a nagy egészséges, vitamminal dúsított és proteines ital kultúra? Mert itt minden helyi fiú és lány kondi terembe jár vagy legalább naponta fut a tengerparton, s utána előszeretettel ülnek be a kis bisztrókba, hogy ilyen italokat igyanak. Ebbő is látszik, hogy a Brazíl fiatalembereknek fontos hogyan néznek ki (legalább is a tengerpartra járóknak J). Meg kell hagyni, hogy a fiúk többsége tényleg a kigyúrtabb kategóriába tartozik.

Tápióka: a tápióka, (amit remélem magyarul is így hívnak J), egy gyökér féle, amit nem csak ázsiába, de itt is előszeretetel fogysztanak. Az utcán, bácsikák, kis gurulós kocsikból árulják az először lereszelt állagban lévő, majd serpenyőben összeolvadós tészta szerűséget, amit sajttal, banánnan, csokival, kókusszal, hússal és ezek keverékével árulnak. A kedvencem a banános fehéjjas volt, de kóstoltunk sajtos kókuszosat és banános sajtos fahéjjasat is (utóbbi az én találmányom volt, amit 3 helyi hölgy is kipróbált ezt látva, s akiktől utólag is bocsánat, mert… annyira nem volt finom :-)) (3 Reias egy adag)

Édes popcorn: a kukorica kúltúra itt is virágzik, hisz minden második méteren édes popcorn-t árultak az emberek.

Persze a sok egészséges dolog mellett, itt is söröznek az emberek esténként. Legközkedveltebb sörök a brazíliai Bohemia (a mi kedvencünk) 2 Reias egy 330ml doboz a boltban és 4 Reias a kis bárokban; Antartica 1,2 – 4 Reias és a Sol márka. A 330ml dobozok mellett, a legtöbb étteremben a sör 1Les üvegben jön az asztalhoz, ami persze sokkal költséghatékonyabb, 4-5 Reias.

A sörök mellett a híres Brazil ital különlegesség a Casasha (ejtsd Kasasza) (helyi becenvén Pinga) ami nem más, mint cukornád rum. Magában elég erős, pálinkához hasonlító íze van. A Pinga fesztiválon ezt árulják mindenféle ízesítésben a bevállalósoknak 🙂 a fehéjas, szegfűszeges ízesítésű nekem nagyon ízlett, olyan karácsonyi süti íze volt 🙂

A Casasha-ból készül a Caipirinha (ejtsd Kaipirinnya) névre hallgató koktél, ami a cukornád rum mellett jeget, cukrot és lime-ot tartalmaz. Van ízesített válltozata is, amit marakujával, kiwivel vagy ananásszal bolondítanak meg. A Caipirinha az a koktél, amit sok helyen (Brazílián kívül persze) cukornád rum hiányában sima rummal készítenek, ezzel elrontva a tökéletes italt. Nekem ezennel kedvenc italommá vállt e tökéletes édes, savanyú koktél. (7 Reias egy pohár). Otthon is könnyen elkészíthető és a legolcsóbb becsiccsentésre alkalas ital, mert 1L Casasha a boltban csak 5 Reias 🙂

Caipiroska a Caipirinha vodkával készült válltozata.

 

A véleményed sokat számít nekünk, kérlek osszd meg ezt velünk a ’Leave a Reply’ szövegre kattintva, értékeld a postot csilaggal vagy csak simán kattints a Like (Tetszik) gombra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s