Vipassana meditáció

Sokak életében eljön egy pillanat, mikor olyan dolgokba fognak bele, ami a megszokottól különböző, eltérő, netán egyedi, ami mások számára különös, vagy akár elfogadhatatlan. Soszor ezen motivációk spirituális indíttatásúak s ilyenkor rátalálnak a meditációra. A meditációnak rengeteg fajtája van. Különböző guruk, különböző technikákat tanítanak. Vannak melyek Buddhizmushoz köthetők, vannak melyek a hinduizmushoz, s vannak melyek egyikhez sem. Ön-hipnózist gyakorolva volt foggalmun arról, hogy milyen is a meditáció, s próbáltunk is 1-2 félét magunk is, de volt egy 10 napos néma meditációs program, ami már egy ideje vonzott minket. Iunia rákeresett az interneten és láttuk, hogy Cuscóban lesz egy program Szeptember elején, ami egyszerűen tökéletes a számunkra. Be is neveztünk, hisz pár hónapja Peruban járva megállapítottuk, hogy Cusco energiája rendkívül különös, így reméltük, hogy a tapsztalatunk is különös lesz. Ahogy közeledet az időpont egyre izgatottabban és egy kicsit persze idegesebben vártuk a nagy nap eljövetelét, hisz nem másra neveztünk be, mint napi 12 óra meditációra, 10 napon keresztül, mindez beszéd, olvass és írás nélkül. Ott csak te magad leszel telejes valódban a gondolataiddal és az érzéseiddel kizárva mindenféle külső hatást.

 

Összefutni új és régi barátokkal

A kisvárosba, Calcába tartva ismerkedtünk meg Steve-vel, akit a pokrócról és a 4 tekercs WC papírról ismertünk meg, amit mindenkinek magával kellett hoznia. Steve egy középiskolai nyelvtanár Angliából, aki 10 hónapja lépett le otthonról és azóta járja Közép és Dél Amerikát és ahol lehet önkénteskedik, gyerekeket tanítva. Együtt érkeztünk meg az Ashramba, ahol a következő 10 csendes napot töltöttük. Az ashram csodálatos környezetben tallható. Vájog falak választják el a meditálni vágyót a külvilágtól, vájag házak sorakoznak alvás céljára, gyönyörű üde zöld fű borítja a több száz négyzet méteres területet, ami a Sacred Valley, azaz Szent Völgy hegyvonulatai között fekszik.

Kezdés előtt még összetalálkoztunk Carmennel, akit még az ECO Yoga parkban ismertünk meg, s akivel azóta tartottuk a kapcsolatot, s akit pár hete megkérdeztünk nem tart e velünk a meditációra, ha már úgy is a közelben, Bolíviában tartozkódik. Ő rögtön kapott az alkalmon és örömmel öleltük egymást pár hónap után.

Vacsora előtt búcsút vettünk Silviutól és Stevetől, mert a lányok és fiúk nem érintkezhettek egymással. Persze láttuk egymást az udvaron, de egy szallaggal voltunk elvlasztva, s nem lehetett átmennia másik oldalra. A meditációs hallban is jobb oldalon a lányok ültek, bal oldalon meg a fiúk persze külön bejárattal, s még az étkező is külön volt. Az esti bemelegítő meditáció után másnap kezdődött is a nagy kaland.

 

Mi is az a vipassana

A Vipassana meditáció 2500 évvel ezelőtt születet Indiában Buddha álltal. Lényege, hogy a testünkün és azon belül lévő érzéseket megfigyelve és megértve, – hogy ezen érzések csupán jönnek és mennek, – megszabaduljunk olyan berögződésektől és hitektől, amik nem szolgálnak minket.

Buddha azt tanítja, hogy problémáink és ezzel szenvedéseink azért keletkeznek, mert reagálunk a körülöttünk és velünk történő dolgokra. A probléma a reakcióban van. A külvilágot nem tudjuk megválltoztatni, se nem mások viselkedését, beszédét stb. Az egyetlen dolog, amin változtani tudunk az a mi reakciónk. S hogy mi mire reagálunk pontosan? A bennünk lévő érzésekre. A velünk és körülöttünk történő dolgok különböző érzelmeket válltanak ki belőlünk, s mi ezekre az érzelmekre évek során különböző reakciókat tanulunk meg kiválltani. Buddha azt tanítja, hogy ha ezeket az érzéseket, amik legyenek fizikaiak vagy emócionálisak, megfigyeljük és megtanuljuk, hogy ezek is csak jönnek majd mennek (Anicca, ahogy ő nevezi), mint minden más a világon, akkor megtanulunk nem reagálni rájuk. Nem reagálni, annyit jelent, hogy nem kívánjuk a roszz érzések elmúlását, sem pedig a jó érzések eljövetelét, hanem csak elfogadjuk, hogy minden érzés csak egy érzés, se nem rossz, se nem jó, s így nem fogunk szenvedni többet. Tehát magyarra lefordítva, ha valami olyan történik velünk, ami rossz érzéseket, fájdalmat, szomoróságot, haragot stb vállt ki belőlünk, s megtanulunk ezekre nem ragálni, tehát nem kívánni, hogy bárcsak ne fájna a lábam; nem siránkozni, hogy miért történik ez meg ez velünk, hanem megértjük, hogy ez az érzés is elmúlik majd, akkor nem fogonk szenvedni.

A Vipassana meditáció alatt órákat töltenek a meditálók ezen érzések megfigyelésével, amik egy 10 napos program alatt leginkább fizikaiak. Pár nap után elég erős fizikai érzések (fájdalmak) keletkeznek az ember lábában, hátában stb, amit igen csak kihívó csupán megfigyelni és nem reagálni rájuk, azaz nem megmozdítani a lábadat, amíg meditálsz. Vipassana kurzusok 3, 10, 30 és 45 napos válltozatban találhatóak szerte a világon. A legtöbb kurzus indiában van, mert a most élő fő Guru, aki amúgy burmából származik, már vagy 20 éve Indiában él. Európában, sőtt még kishazánkban is van vipassana program, bár Magyarországon az utolsó 2010ben volt. A Guru természetesen nem tud ott lenni minden kurzuson, de esténként egy videót, Cd-t hallgatnak meg a diákok az ő előadásában a megtanulandó leckével. Az érdekődők, a guru álltal írt Art of Living című könyvből több mindent megtudhatnak a meditációról és hatásáról.

Minden vipassana tanfolyam ingyenes, csak adományokat fogadnak el a kurzus végén a diákoktól, ezzel fedezve a minimum költségeket, pl. szállás és étkezés.

Folyt. köv. a részletes programmal.

Posztjainkkal szeretnénk minnél több kérdéseteket és kiváncsiságotokat kielégíteni, így légyszives írjátok meg visszajelzésként (Leave a Reply) vagy akár emailben, hogy miről szeretnétek még hallani egy – egy országgal kapcsolatban. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s