A kekszgolyó árulás további leckéi

Másnap elkészítettük újabb adag golyóinkat, amit nem csak, hogy kisebbre csináltunk, de vettünk szines zizket, s azzal díszítettük őket, hogy a gyerekeknek jobban tetszen.

Lecke 3.: Ha egy termék nem megy olyan jól, mint ahogy mehetne, válltoztatnunk kell. A válltoztatásokat néha egyik napról a másikra kell megtenni, s nem szabad hónapokat várni, s azon gondolkodni mikor indul majd be a biznisz. Einstein mondta: Az a bolond, aki ugyan azt csinálja újra és újra, de más eredményt vár.

Lecke 4.: Ehhez kapcsolódik a rugalmasság. Sokszor hiába találunk ki valami jó ötetet, ha nem műkődik azt fel kell ismerni, s tovább lépni.

Másnap történt, hogy a helyi sport pályára mentünk el, ahol a gyerekek sportoltak. Mikor be kartunk menni a bejáratnál közölte a hölgy, hogy belépőt kell vennünk. Mi mondtuk enki, hogy csak édességet szeretnénk eladni, beendgedett minket ingyen. Kifelé, hogy megköszönjük jóságát adtunk neki egy ingyen golyót. Mire ő így felelt: köszönöm, de akkor veszek (pénzért) egy másikat.

Ebédkor a mamitát, akitől az ebédet vettük megkínáltuk egy golyóval, s mikor ki akarta fizetni, s mi mondtuk, hogy ez ajándék, így felelt: Akkor veszek még kettőt (pénzért).

Lecke 5.: Sokszor ha valamit ingyen adsz először, az motiválja az emberket, hogy vegyenek többet.

 Lecke 6.: Az utolsó kettő darab, a legfinomabbak. Az embereket motiválja, ha tudják, hogy ez az utolsó lehetőségük, hogy szert tegyenek valamire, s gyakran az utolsó darabok könnyebben elkelnek, mint egy teli tál választék.

Lecke 7.: Ha egy vevő nem vesz tőled, s te emiatt elkeseredsz, azt  a következő vevő érezni fogja, s nem lesz annyira lelkes ő sem, hogy vegyen tőled valamit.

Lecke 8.: A kedved, s beállítottságod rengeteget számít. Ha morcosan mész végig az utcán, senki nem jön oda hozzád, hogy mit árulsz, de ha msosolyogsz és jó kedvet sugárzol az emberek odavonzódnak hozzád. 

Lecke 9.: Kekszgolyónk jól ment, mert újdonság volt. Az emberek többsége azért vett, mert még nem látott és kostolt ilyet, s kiváncsi volt. Ha új terméket dobsz a piacra, vagy újítasz úgy, hogy különlegesebb egyél, mint vetélytársaid, nyert ügyed van.

Lecke 10.: Sokszor a dolgok nem úgy fognak menni, ahogy szertnéd, de akkor is a pozítív dolgokra kell koncentrálni.

Utolsó árulós napunkon elmentünk egy közeli városkába, Pisac-ba, ahol a vasárnapi nagy vásár volt. Tudtuk, hogy e napra sok külföldi túrista jön majd el,  s reméltük, hogy gyorsan adunk majd el mindent. Meglepő módon a külföldiek voltak azok, akik a leginkább nem voltak kiváncsiak ránk, s a portékáinkra. A legtöbbjük még úgy is nézett ránk, mintha leprásak lettünk volna. Persze tudtuk, hogy Dél-Amerika egyik legszegényebb országában két fehér lányt az utcán sétállva, s édességet árulva várna el az ember a legkevésbé, de ez persze nem jelenti azt, hogy árunk ne lenne jó, finom, higiénikus stb. Merthát ez az érzésünk volt, hogy amellett, hogy fehérek voltunk, édességet árultunk 2 nagy tányérról a téren sétállva. Nem pedig egy boltban vitrin mögül, ahogy azt a legtöbb európai elvárná. Ha ez elkeserített volna minket, akkor 5 perc után rohantunk volna haza sírva, de minket nem ilyen fából faragtak, s hamar kiderült, hogy a helyi árusokat viszont igen is érdekelnek a golyók, így fél óra után már csak rájuk koncentráltunk, s nem csak, hogy sikeresen adtunk el jópár golyót, de még jól el is beszélgettünk velük, sőtt volt, ahol árucserével kereskedtünk.

Egy kis keksz golyó árulás semmiségnek tűnhet, s mégis milyen sokat tanított nekünk. Ebből is látszik, hogy egy még egy apróságot sem szabad lebecsülni, mert az is taníthat nekünk valamit. Az elmúlt 8 hónap alatt próbálunk minden szituációt úgy lezárni, hogy mit tanultunk ebből. S bizony sokszor megmutatkozott, hogy nagyon hasznos volt ezt tenni. Mindennapjainkban nem tanultuk meg beépíteni a reflektálást, hogy leüljünk egy csésze kakaó mellé este, s végiggondoljuk mit csináltunk ma, ezek hogyan sikerültek, s mit tanultunk a mai nappból, esetleg miért lehetünk hálásak (mert minden nap van rengetegd dolog, amiért hálásak lehetünk). Ezzel a rutinnal szerintem rengeteget válltoztathatunk azon, hogy hogyan éljük meg mindennapjainkat.

Gyönyörű kék lagúna, s indián fejet ábrázoló árnyék a hegyoldalon, mindez a következőkben…

 

Banános – karamelles kekszgolyó Recept

  • ½ kg darált keksz (itt Peruban az állatos kekszet kell venni, amit kg-ra adnak, ami édes is már eleve) – 3 Soles
  • 6 banán – 1 Soles
  • 3-6 evőkanál karamell (Manjar Blanco) – 9 Soles egy 1kg-os doboz
  • 9 evőkanál árpa (oat)
  • maréknyi kókuszdara (a masszába)
  • 10ml vanillia aroma – 1 Soles
  • cukor ízlés szerint

Ezt mind összegyúrjuk, kis golyókat gyúrunk és kókuszdarába hempergetjük.

 

Posztjainkkal szeretnénk minnél több kérdéseteket és kiváncsiságotokat kielégíteni, így légyszives írjátok meg visszajelzésként (Leave a Reply) vagy akár emailben, hogy miről szeretnétek még hallani egy – egy országgal kapcsolatban.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s