Temazcal – Az Izzadó sátor

A napot a temazcal-lal, azaz az izzadó sátorral zártuk. Ehhez Nicó előkészített nagyobb fadarabokat és egymásra rakta őket, amire mi nagy köveket hordtunk. Mindenkinek ki kellett egy nagy követ választania, ami az ő félelmeit, szomorúságát, akadályait, stb jelképezte, amiktől meg akart szabadulni most és mindörökre. Én két követ is vittem, biztos, ami biztos alapon 🙂 Ezekre megint nagyobb fa darabokat helyeztünk, amit kisebb galyakkal és száraz levelekkel fedtünk be, s végül meggyujtottuk a csodálatos tüzet. Eközben ki-ki hangszeren játszott, énekeltünk, s végül csak bámultuk a tüzet, ahogy az felmelegíti a köveket, amik majd az izzadó sátorba kerülnek be.

A temazcal

A temazcal, aza maga a sátor egy félkör alakú, félig vályogból épített kupola, aminek a tetejére pokrócokat helyeznek. Mikor a kövek elég melegek, akkor a résztvevők eggyessével lépnek be a sátorba szertartásos módon. Négykézlábra kell ereszkedni, s fejünket lehajtani míg Paloma Szantál fa füstjével tisztít minket meg. Ezután négykézláb maradva kellett bemászni a sátorba (amúgy se lett volna elég hely arra, hogy felálljunk), s sorba egymás mellé ültünk. Belépés előtt még el kellett mondani miközben a bejáratnál lehajtottuk a fejünket a folder, hogy a temascalt az összes kapcsolatunkért csináljuk végig.

A résztvevők vagy fürdőruhában, vagy meztelenül ültek a temazcalban, hiszen úgy is izzadni fogunk rendesen. Mikor mindenki bent volt jöhettek az első adag kövek. Ezeket Nicó egyessével adogadta be egy nagy lapáton. Mikor a kövek érkeztek mi énekeltünk. Énekeltünk a nagymama köveknek, hogy köszöntsük őket, s erejükkel segítsenek nekünk megtisztulni. A forró kövekre, amikből 7 érkezett körönként különböző gyúgynövényeket szórtunk, hogy azok erejével erőssítsük a tisztulást.

Több mint egy szauna, a temazcal egy herbal gyógyító sátor

Igen, a temazcal nem egy egszerű szauna. Ennél sokkal fontosabb szerepe van. A sátor az anyaméhet szimbolizálja, ahol mindannyian félelem és fájdalom nélkül létezünk, s ahol legbiztonságosabban érezzük magunkat. A forró kövek, amikre vizet öntünk az izzadást segíti elő, ami segít a méreganyagokat kiüríteni szervezetünkből. A különböző gyógynövények a tisztító folyamatot segítik elő. A temascálban sötét van, korom sötét az egész folyamat alatt, ami szintén az anyaméet szimbolizálja. Emellett sokan ülünk a kicsike sátorban, tehát szinte szorongunk, csakúgy mint a méhben. A forróság sokszor sokkal melegebb, mint egy sima szaunában, ami megnehezíti a légzést. Innivaló nincs bent, csak háromszor adnak körbe egy kis tál vizet, hogy a kezünket belemártsuk, s egyszer egy üveg vizet inni. Az ajtó háromszor nyílik ki, hogy újabb kövek érkezzenek és újabb gyógynövényeket helyezzünk rájuk. Összesen négy kör van és 28 kő érkezik. A köveket azért hívjuk nagymamáknak, mert évezredek óta itt vannak a földön s erejükkel segítik az embereket. A kövek melege, az izzadás, a sötétség, a nehéz levegő vétel, a szorongás nehézzé teheti a bent létet. Kimenni nem lehet  a folyamat alatt (vagyis kimehetsz, de akkor nem csináltad végig a gyógyító folyamatot, s olyan mintha koraszülött lennél), s az ajtó csak háromszor nyitódik ki, amikor egy kis friss levegő szökik be a sátorba (ha valakinek tényleg kikell menni, az ekkor teheti ezt meg, szépen csendben, lassan, hogy ne zavarja a többiek tisztuló folyamatát). A temascalban töltött idő és viselkedésünk az életben való viselkedésünket tükrözi.

Öszesen 3 órát vagyunk bent a sátorban. Vannak, akik nem csak izzadnak de sírnak is a folyamat alatt. Ez persze mind jó, hisz minden fajta folyékony, víz szerű dolog távozása a szervezetünkből egyes érzelmeink elegedésére szolgál. (Ezért sem jó soha visszafogni sírásunkat, mert akkor nemengedjük, hogy a külöböző érzelmek távozzanak szervezetünkből. S míg azok nem távoznak, lelkünk nem nyugodhat.)

A félelem

Mikor ezeket meghallottam, s ahogy az emberek mesélték, hogy milyen megterhelő lesz a dolog, rögtön elkezdtem félni. Hónapok óta vártuk már, hogy egy temascalon részt vegyünk, de most az emberek megrémisztettek. Izgultam, féltem, hogy nem fogom bírni a meleget, hogy nem kapok majd levegőt, s ki kell majd mennem, vagy netalántán elájulok…

Mikor mindannyian bent ültünk a sátorban Paloma azzal kezdte, hogy képzejük le, hogy az anyaméhben vagyunk. Az anyaméh a legbiztonságosabb hely, s itt nincs mitől félni. Hangja olyan meggyőző volt, hogy mindannyian tudtuk igaza van. Nincs mitől félnünk, s itt az idő, hogy elengedjük félelmünket, amik oly sokszor rabszolgaként tartanak minket fogva saját életükben! ITT AZ IDŐ, EL KELL a FÉLELMET ENGEDNI!. Eme szavak pont jókor jöttek, hisz erre a 13 napra pont a félelem elengedését tűztem ki célul. Hát itt voltam tehát én és a félelmem egy 2m2-es sátorba “bezárva”, hogy megküzdjük utolsó csatánkat!

Végig énekeltünk, énekeltünk, s boldogságot sugároztunk mikor a kövek érkeztek, s valahogy eme vidám hangulat segített félelmünk leküzdésében. A sötétben is énekeltünk, mikor csak ültünk, s izzadtunk. Énekeltünk a gyerekkorunkról, s arról, hogy most már elengedhetjük az eddig minket ért sérelmeket. A közös erő, hogy kibirjuk a szertartást, a motiváló hangulat, s az éneklés sokkal könnyebbé tette a bentlétet. S a végén rá kellett jönnöm, hogy félelmem sokkal nagyobb volt, mint kellett volna. Rájöttem, hogy ez már máskor is megtörtént velem, hogy elkezdtem félni valamitől, mert mások azt mondték, hogy milyen nehéz lesz, hogy megterhelő és hogy ők is alig birták… Csak azt sokszor elfeljtjük, hogy nem vagynk egyformák. Ami valakinek megterhelő, az a másiknak nem biztos, hogy az. Vagy attól, hogy valami megterhelő, s kihívó még nem jelenti azt, hogy ne bírnánk azt ki! Ilyen dolgok függnek fizikai erőnlétünktől; de sokkal inkább lelki erőnktől, s attól is hogy milyen állapotban vagyunk életünkben, elégedettek vagyunk e, vagy mindig csak kesergünk; s hogy mennyi tisztuláson, s fejlődésen vettünk már részt. Gyakran hasonlítjuk magunkat másokhoz, s elfeljtjük, hogy egyetlene emberhez szabad csak magunkat hasonlítani, önmagunkhoz, ahhoz az énünkhöz, akik tengap, mult héten, vagy 2 éve voltunk.

A temazcálból szintén négykézkáb, lassan kell kimászni, s átélni, ahogy újjá születünk, s immár újult erővel, s félelmek nélkül mehetünk tovább. Kint hideg zuhany és forró tűz várt minket, s miután bekaptunk egy kis gyümölcsöt, itt volt az ideje, hogy lezárjuk a napot.

A temazcal megtanított arra, hogy sokszor félelmeink nagyobban, mint kellene hogy legyen; hogy gyakran nem teszünk meg valamit, mert félünk, hogy mi lesz a következménye, félünk, hogy valami bajunk esik, hogy nem birjuk majd, s ezzel együtt szív fájva nézünk másokra, akik megteszik, amit mi nem merünk. Emellett azt is megtanultam, hogy ha félünk is belevághatunk dolgokba, főleg, hogyha ott vannak körülöttünk emberek, akik segítenek majd minden lépésünkkor. A világon nem vagyunk egyedül, csak körbe kell nézni s rájönni, hogy száz és száz ember sétáll az utcán, aki részese lehet életünknek, mégha csak egy szertartás erejéig is 🙂 Meg kell tanulnunk bíznunk egymásban, s magunkban!

Végre Bolíviában!!! – hamarosan

Posztjainkkal szeretnénk minnél több kérdéseteket és kiváncsiságotokat kielégíteni, így légyszives írjátok meg visszajelzésként (Leave a Reply) vagy akár emailben, hogy miről szeretnétek még hallani egy – egy országgal kapcsolatban.

Advertisements

2 responses to “Temazcal – Az Izzadó sátor

  1. Gyonyoru tapasztalatokat eltek at, es koszonom ,h megosszatok velunk is,akik meg csak ott tartunk , h almodozunk egy ilyen elkepeszto , eletvaltoztato korutrol. De remelem hamarosan bekovetkezik, es ha nem is akkor sikeruljon legyozni a felelmeket es szorongasokat itt a kis mindennapi szocialunkban..
    Jo utat tovabbra is , kivancsian kovetlek 🙂
    Kinga

  2. Kinga

    Örülök, hogy írásunkat örömmel olvassáto és, hogy ezek motiválnak majd, hogy ti is felfedezzétek a világot! S igen, otthon talán sokszor nem a legrózsásabb a helyzet, de meg kell tenni mindent, hogy emellett boldogan éljünk.
    puszi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s