La Paz, dél-amerika bevásáró paradicsoma, ahol mi is elvesztettük fejünket

A Bolíviai Mamacha (asszonyság)

Másodnap felkerekedtünk s körbenéztünk a városon. Meglátogattunk egy-két teret, templomot, a katedrálist, az étel piacot, ahol finom keszeget ettünk 20 Boliviánóért, ami olyan USD 3-nak felel meg (1USD = 7 Boliviánó). Jártuk az utcákat, ahol rengeteg helyi öltözetű mamachát láttunk, akik ruhája kisértetiesen hasonlít a perui népviselethez, csak ők egy kicsit másmilyen (férfi) kalapot hordanak és a vállukon mindig szép kendő van. Sokak szoknyája fényes kis viselet, ami mindig olyan érzést kelt, mintha bálba mennének 🙂

 

Utcai étkezés s ivászat

Az utca itt is tele volt gyümölcslét áruló kiskocsikkal, ahol 2,5 – 4 boliviánóért adtak egy pohár frissen facsart narancs avagy grapefruit levet. A két lábon járó “kávéházak is jelen voltak, ahol a mamita egy kosárba cipel egy kis kávét, teát meg poharat az arra szomjazónak. S ahol leszóllítják, ott megáll és ad egy pohár innivalót csupán pár boliviánóért. Eme italok mellett minden sarkon lehet kapni előre csomagolt 1dl(!) joghurtot, tejet, kakaót, üdítőt és vizet is.

Az utcák főleg esténként megtelnek Hamburgert és Salchipapát áruló árusokkal. A Salchipapa nem más, mint Salchicha, azaz sült virsli felkarikázva, s Papa, azaz sültkrumpli. Emellet rengeteg cukrászda található szerte a városban, mézes mázos tortákkal a kirakatban.

Mivel La Pazban minden étkezde nagyon olcsó volt, még a puccosabb helyek is nagyon megfizethetőek voltak, így úgy gondoltuk megengedjük magunknak, hogy betérjünk egy-kettő ilyenbe. Egyik kedvenc éttermünk a Namas Te névre hallgató vegetáriánus hely, ahol az ebéd menü 20 Boliviánó előétellel, levesel és másodikkal. (Cim: Zoila Flores 1334)

 

A bevásárló paradicsom

La Pazi napjaink nagyrészt a városban való sétállással, a szembejövő nevezeteeségek megtekintésével, a helyiek csodálásával, helyi finomságok kipróbálásával de főleg vásárlással teltek. Igen, La Paz a vásárló paradicsom. A Lonely Planetben kinéztünk egy 3 órás sétálló túrát amit nekünk sikerült 4 nap alatt befejezni, mert valahogy minden nap elcsábított minket a vásárlás. Az utcán mindenféle gyönyörű ezüst ékszer, ruhanemű (sapka, sál, kesztyű, poncsó, polo, pullover) természetes mind alpaca gyapjúból vagy lámából és egyéb dolgok kaphatók olcsó áron, s ráadásul egy helyen. Peruban is lehet szinte ugyan ezeket a dolgokat megkapni, de úgy vettük észre, hogy nem mindet egy helyen, s a legtöbbje drágább is. Mivel mi nem vásároltunk semit az elmúlt 7 hónapban csak zoknit patagóniában, s tudtuk, hogy itt lesz a legolcsóbb vásárolni, s hogy amúgy is nemsokára megyünk haza, kicsit elvesztettük a fejünket és sikerült rendesen bevásárolnunk. Eleinte csak egy pár dolgot akartunk venni: egy alpakka pulcsit, fülbevalót, zoknit, de aztán másnap is a bevásárló ucára sodort minket a szél, s „rájöttünk”, hogy szükségünk van még egy pulcsira, sapkára stb. S végezetül bepótoltuk az elmult 7 hónap nem vásárlását 1 hét alatt J A legjobb vásárlósdi a San Francisco templom melletti utcákon lehet megejteni. Ja és persze itt is alkudni kell!

 

Coca Múzeum

Túrista látványosságban La Paz nem annyira gazdag, vagy mondjuk inkább érdekes mint egyéb főváros. Ennek ellenére az egyik hely, amit mindenkép csak ajánlani tudunk az a Coca Múzeum, ami a fent említett bevásárló utcák egyikén található, valószínű ezért értünk oda csak a negyedik napon J. A múzeumban megtekinthető a coca története, s jelentősége bolíviai szempontból. Azt már eddig is tudtuk, hogy a cocát a helyiek rágják, vagy teaként isszák, hogy ne legyen problémájuk a magaslatok miatt s, hogy erőt kapjanak. A coca tele van proteinnel és vitaminokkal, s rendkívül jó táplálék kiegészítő, hiszen rágcsálása alatt eme hatóanyagok felszabadulnak. Ezért is használták már az inkák is a coca levelet.  Ahogy azt már korábban említettem a coca levélből készül a kokain, de többszáz kg levél kell 1g kokain előállításához, ami természetesen még sok kémiai feldolgozáson megy át, míg kokain lesz belőle. Mindenesetre emiatt jelenleg tilos coca levelet bevinni más országba, mint ahol természetesen es legalisan nől, azaz Peru, Bolívia és Chile. Az Amerikai kormány pár éve sok pénzt ajánlott Columbiának, Bolíviának és ha minden igaz Perunak is, hogy irtsa ki az összes coca mezőt. Ezt a felajánlást csak Columbia fogadta el, aki ki is irtotta majd az összes cocát. Persze al illegális mezők még mindig megvannak. Ugy tudjuk eleinte Peru es bolivia is elfogadta, de aztan visszavontak az irtast.

A múzumban azt is megtudtuk, hogy a Coca-Colát se véletlenül hívják COCA Colának J Igen , igen a Coca Colában Coca level is raktak kezdetekben, ezért is kapta eme nevet. S, hogy ezt még fokozzuk a Coca Cola nem csak Cocát tartalmazott, hanem kokaint is hosszú évekig, mígnem 1929ben az amerikai elnök vegleg be nem tiltatta a kokaint a Colában, s azóta ha minden igaz kokain mentes a cola 🙂 Ugyan legalisan coca levelet importalnak es azt meg  mindig raknak a colaba.

 

Pedagógia 3000

Egyik fő ok, hogy átjöttünk Bolíviába, hogy felkeressük a Pedagógia 3000 csapatát. A Pedagógia 3000-ről még Brazíliában hallottunk. Elindítója Noemi Paymal, egy francia származású hölgy, aki már 15 éve él Dél-Amerikában, s jelenleg La Pazban él. Projektje a harmadik évezred oktatási módjának megreformálására irányul. Noemi felfigyelt arra, amire sok más oktatással avagy pszichológiával foglalkozó személy is, hogy a mai gyerekek másmilyenek, mint 30, 50 avagy 100 évvel ezelőttiek, s mégis ugyan olyan oktatási módszerrel ppróbáljuk meg őket tanítani, amik sajnos nem működnek. A mai gyerekek gyakran vannak figyelem zavarral diagnosztizálva, mikoris ezen gyerekeknek semmi bajuk nincs, csak az a módszer ahogy őket tanítani akarják már nem vállik be náluk. A mai gyerekeknek sokkal több önállóságra van szükségük, több felelősségre a saját tanulásukban, sokkal érdekesebb s válltozatosabb módra vágynak oktatás terén. Többek között ezekről beszél Noemi könyvében és az álltala szervezett konferenciákon, ami tanároknak, szülőknek s egyéb érdeklődőknek tart. (http://www.pedagooogia3000.info/web/index.htm)

Így mi felhívtuk a weboldalon megadott telefonszámot, s nagy örömünkre kiderült, hogy Noemi ép La Pazban van, s rá is ér találkozni velünk másnap. Kellemesen eltöltöttünk pár órát hármasban, ahol sokat beszélgettünk arról, hogy hogyn tudnánk eme projektet Magyarországra és Romániába is eljuttatni. Egyenlőre a már létező könyv magyarra fordításáról és egy esetlelges konferencia szervezéséről beszélgettünk. Aki kedvet érez az oktatási mód fejlesztéséhez és a Pedagógia 3000 otthoni elterjesztésében, dobjon egy emailt nekem.

 

La Pazról, mint városról

Az utcák kinézete egy egyszerű Dél-Amerikai városra hasonlított, rengeteg emberrel az utcán. Eme utcák, mint San Franciscóban lejtőről emelkedőre mentek, amiket megmászni az amgy is 4000m magasan fekvő városban nem gyerekjáték J Mert ugye azt tudni kell, hogy La Paz a világ legmagasabban fekvő fővárosa, ami sokaknak gondot okoz levegő vétel terén. Szerencsére nekünk nem volt gondunk a lélegzéssel, mert valószínű már Peruban hozzá edződtünk a magaslatokhoz.

La Pazban azt figyeltük meg, hogy az emberek nem annyira kedvesek, mint a Szent Völgyben Peruban. Itt az emberek rendesen mérgesek voltak, ha nem vettünk valamit, csak az árak után kérdezgettünk. Dehát hogy döntse el az ember, hogy akar e venni valamit, ha nem tudja az árakat 🙂

Összeségében aki La Pazban jár, az elég ha 2 napot tölt itt az olcsó étkezés és utcai friss narancslé kipróbálásával, a Coca Múzeum meglátogatásávl, egy sétálással a városban és egy kis bevásárlással.

Miután pénztárcánkat kiurítettük, itt volt az ideje, hogy délnek tartsunk és leutazzunk Uyuni-ba, ahol a só sivatagot néztük meg több más közt.

 

Posztjainkkal szeretnénk minnél több kérdéseteket és kiváncsiságotokat kielégíteni, így légyszives írjatok visszajelzést (Leave a Reply) vagy ha tetszett, értékeljétek posztjainkat csillaggal esetleg osztjátok meg őket a Facebookon (Share), hogy mások is olvashassák.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s