Potosi – sajnos nem csak a törpék dologznak a bányában

“Látod a fényt az alagút végén?”

“Látom” – mondtam hangosan, bár sosemgondoltam volna, hogy valaki majd ezt kérdezi tőlem. Ezzel kiléptünk a bányából, ahol végre újra nagyokat lélegezhettünk.

Potosi egy bányváros, a legfontosabb bányaváros Bolíviában, s régen egész Dál-Amerikában az volt. A bányászat, ami főleg ezüst, on és cink bányászásából áll mind a mai napig folyik. A bánya 1546ban nyitott, s azóta is ezrek dolgoznak benne nap, mint nap. Sokan a közeli városokból jönnek ide dolgozni. Jelenleg 8000 bányász bányássza a nemesfémeket, akik közül 1000 kiskorú. Többségük egydül dolgozik, ami azt jelenti, hogy se biztosításuk, se védettségük nincs semilyen szervezzettől. A dolgozók töbsége szilikózist és tuberkolózist is kap, 15 év munka után, így aki teheti előb elhagyja a bányát, ami persze nem sok, hisz legtöbbjüknek ez az egyetlen lehetőségük, hogy betevő falatra valót szerezzenek.

 

A bánya története

A bányát az inkák 1462ban fedezték fel, de mikor beléptek, hallották, ahogy a hegy ezt mondja nekik: „Más mestereknek van fenntartva a hegy, nem bányászhattok benne.” Ezt az inkák komolyan vették, s nem nyúltak a hegyhez egészen a spanyolok megjelenéséig. A hegynek olyan dörgős hangja volt, amit Aymara nyelven potosinak mondanak, hogy elnevezték a hegyet Potosinak.

A spanyolok megérkezésük után fel is fedezték a hegyet, s elkezdték bányászni 1546ban, természetesen inkákat munkára kényszerítve. A hegy olyan sok ezüstöt tartalmazott, hogy egyre több dolgozója lett a báányának, s lakója a városnak. Azt mondják olyan nagyra nőtt Potosi akkoriban, hogy mág Londont és Párizst is felül múlta. Akkoriban 100 temeplom állt a városban, s a hegy gazdagsága akkora volt, hogy spanyol országban még mindig meg van az a mondás, hogy „Megér egy Potosit”.

 A nővekedés miatt egyre több bányászra volt szükség, akik sajnos amúgy is hamar hullotak tüdőbajtól, vagy a nehéz munkától. Így a 17. században évente 1500-2000 új munkaerőt hozattak a spanyoloknak afrikából. Ám sajnos ők sem élték tovább a 8 hónapot a bányában.

Az 1800as években az ezüst mennyisége és minősége csökkenni kezdett, így ellkezdték a ont majd a cinket bányászni, ami mind a mai napig a fő bányászott nemesfém. Még mindig lehet ezüstöt találni a bányában, de már nem olyan jó minőségben miint egykoriban.

A bánya mellett pénz verde is múködött a városban, ahol eleinte több dél amerikai országba és spanyol országba is vertek érméket. Viszint mára már olyan drága lett a nyomtatás, hogy jobban megéri Chilében nyomni az érméket.

A Casa de la Moneda, azaz a Pénz Házban lehet megtekinteni a régi pénz verési módszereket egy 1,5 órás idegenvezetés alatt.

A bányába is el lehet látogatni egy pár órás túra alkalmával. Az egyik leghíresebb uazási iroda és egyben hostel is, ahol mi megszélltunk és ahol a bánya túrát foglaltuk Koala Névre hallgat.* (Több infó a hotelről a poszt alján található.) Aki Potosiban szeretne megszállni eme hostelt mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

 

A bányában

Szóval a bánya túra reggel 8kor és délután 1kor indul. Első állomásként munkaruhát kaptunk, ahol magunkra kellett venni nadrágot, inget, csizmát és sisakot majd indulhattunk is a bányász piacra. Ezen a piacon vesz a legtöbb bányász üdítőt, coca levelet, cigarettát és dinamitot munka előtt. Szokás persze az, hogy a turisták vesznek egy kis ajándékot a bányászoknak, ígyhát mi is beszereztünk egy kis üditőt, cocát és dinammitot. Igen dinamitot, merthogy itt még mindig használják a dinamitot robbantáshoz. Mikor a bányában voltunk hallottunk is néhány robbantást.

Miután felszerelkeztünk ellátogattunk a feldolgozó üzembe, ahola  bányászott ezüstöt tartalmazó köveket dolgozzák föl míg porszerű ezüst nem lesz belőle.

Utolsó állomás termszetesen a bánya, ahol a bejárat előtt sikerült megismerkednünk egy jó pár bányásszal, akik 15 és 60 év között mozogtak. Igen sajnálatos módon még mindig rengeteg gyerek dolgozik a bányákban, hogy legyen a családnak betevő falatja. Rengeteg ember itt dolgozza le egész életét, vagyis ameddig tüdő bajt nem kap a hatalmas por miatt ami a bányában található. Idegen vezetőnk is dolgozott itt egy pár évet, így pontos képet tudott bemutatni nekünk látogatásunk alatt.

Egy kis ismerkedés és pertu ivás után be is léphettünk a bányába. Szűk kis utakon mentünk keresztül, a fejünkön lévő elemlámpával világítottuk utunkat, s próbáltuk a poros levegőt a kendőn kívül tartani, ami a szánk előtt volt. Bent találkoztunk több bányásszal, akik még dolgoztak aznap, s vagy egy jó zsák (20kg) nemesfémet cipeltek a hátukon, vagy kocsit toltak, amibe mi is besegítettünk egy kicsit.

 

Az rögtön nyilvánvaló volt, hogy kemény fizikai munkáról van szó a bányában, amiben  persze sosem kételkedtünk, de most sajátszemünkkel vagy inkább a saját bőrünkön is megtapasztalhatuk. A munkát nehezítik a fizikai körülmények, a levegő, a sötét, a meleg, ami a bánya beldejében olyan 40 fok. A bányászok nem mennek ki a bányából egész nap,mert olyan fél óra ki majd be sétállni, így ha van egy 1 órás ebédszünet, akkor mire kiérnek már jöhetnek is be, így bent tartózkodnak napi 10-12 órát. A legtöbbjük még enni és inni valót sem visz magával, ki nem derített okok miatt. Amit minden nap fogyasztanak az persze a coca level, amiből egyszerre olyan 300at pakolnak be szájukba, s azt rágcsálják órákik, s napi 1x-2x cserélik. A coca ugye már az inkák egyik energia forrása volt, ami mind a mai napig fent maradt legfőképpen Peruban és Bolíviában. A coca rengeteg energiát, proteint és vitamint tartalmaz, így sokáig el lehet élni eme fogyasztásán.

Anakonda üldözés, piranha halászat, fürdőszoba megosztás egy békával, s egy 1m-es rágcsáló megismerése, mindez a dzsungelben…

* A Koala hostelben különböző ágyas szobák vannak 25 Boliviánóért fejenként. A szobák tiszták, szépek, s még meleg víz is van. A reggeli meg egyszerűen csak jammi. Kis finom bagettek vannak az asztalra kirakva, ammiből annyit eszel, amennyt akarsz, van lekvár, tojás, frissen főzött kávé tejjel, tea és gyümölcs tál is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s