Isla del Sol – a különleges energiával bíró Nap Sziget

A Nap Sziget is a Titicaca Tavon helyezkedik el, (mint Taquille Szigete, ahol már jártunk előzőleg) csak a Bolíviai oldalon. Merthogy, a Titicaca tavon Peru és Bolívia osztozik. A sziget különleges energiájáról és inka jelentőségéről már régebben hallottunk, így biztosak voltunk benne, hogy ha Bolíviában járunk, akkor ide is ellátogatunk.

Egy napos túra a szigeten

Utolsó állomásunkként Copacabana-ra érkeztünk, ami itt nem a Rió De Janeiroi tengerpartot jelenti, hanem a bolíviai várost. Ide este érkeztünk, s másnap reggel már merntünk is tovább Isla del Sol-ra. A szigetnek lehet az északi és a déli odalát is meglátogatni. Sokan csak egy napos túrára érkeznek, hiszen a hajó reggel 8kor indul Copacabanáról, ami 10re van az északi oldalon. Itt van az embereknek ideje megnézni az inka romokat és a Nap Isten szülőhelyét. Ezek után a hajó visszaindul a déli oldalra 1.30kor, ott is megáll, hogy az egyetlen romot megtekintsék az utazók és 4kor indul vissza Copacabanára. A vállalkozó kedvűek le is sétállhatnak délre az északi oldalról, ami olyan 2 órát jelent gyönyörű napsütésben.

Északi szálásunk

Mi ennél több időt szerettünk volna itt tölteni, így rögtön északra mentünk, ahol le is táboroztunk a Refugio-ban (Menedék tábor), ami igazából egy hegy oldalon lévő szállás, egyedülálló házikókkal 2-4 személyre s csodálatos kilátással a szigetre és a szemben magasodó Cordella Real-ra, 6000m-t meghaladó hófedte csúcsaival. A tulaj, Alfonso és csládja is ott él az egyik házban, s rendkívül szivélyes fogadtatásban részesít mindenkit.  Fejenként a szállás 20 Boliviánó, amit mi rendkívül olcsónak találtunk, így mikor fizettünk kicsit többet adtunk nekik. Alfonso felesége még főzött is nekünk ebédet egyik nap, s még pénzt se kértek érte. Alapelvük, s ezért is hívják a szállást Refugio-nak, nem az, hogy meggazdagodjanak hanem, hogy az idelátogatóknak segítsenek. A Helyről Noemi-től hallottunk még La Pazban, mert ő itt sokott konfernciát rendezni, s Alfonsóval együtt terveznek itt egy központot nyitni, ahol Noemi a különböző oktatással kapcsolatos tréningjeit tarthatja majd.

Inka maradványok

A sziget északi részén 3 napot töltöttünk, ami pihenéssel, napozással, írással és a romok meglátogatásával telt. A meglátogatandó dolgok errefelé a következőek:

Museo de Oro (Arany Múzeum), ahol különböző vízalatt talált tárgyakat lehet megtekinteni.

A hegyet megmászva lehet elérni a Puma Sziklához, ami csak akkor hasonlít pumára, mikor az idegenvezető megmutatja, hogy ez a fej, ezek a mancsok stb. S a legtöbben valami ilyen reakcióval kommentálják a dolgot: „Oh, tényleg.” vagy „Ennyi ez egész?” Ezzel szemben található az Inka Asztal, ami hatalmas kődarabokból áll, s amit az Inkák szertartásokra használtak. A Puma Szikla mellett lehet látni két méllyedést a kőfalon, amik a Nap fiainak születő helyeit mutatják.

Innen az ősi Inka lépcsőkön lehet a déli oldalra lesétállni.

Mitológia

Wiracocha (Ejtsd Virakocsa) az egyik legismertebb Isten az Andoki és az inka mitologiában. A Monda szerint Wiracocha, vagy Viracocha teremtett mindent a világon, az univerzumot, a holdat, a csillagokat, a napot, az időt (azzal, hogy a napot az égre rendelte) és a civilizációt is. Wiracocha a Nap és a Vihar Isteneként volt tisztelve és nappal a fején, mint korona és könnyekkel az arcán, mint eső volt ábrázolva.

A mítosz szerint Wiracocha a Titicaca tóból emelkedett ki a sötétség idején, hogy elhozza a világosságot. (Persze ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy ha ő alkotta meg az univerzumot, akkor hogy hogy a Titikaka Tó már megvolt a földön, mikor ő kiemelkedett?? Na de mindegy, kicsire nem adunk, nagy meg nem számít J)

Miután megteremtette a holdat, csillagokat és a napot, megteremtette az embereket úgy, hogy belefújt nagy szikladarabokba. Ezen emberek óriás, agy nélküli teremtmények voltak, s nem elégítették ki Wircochát, így egy özönvízzel elpusztította őket (ismerősen hangzik a történet valahonnan?).

Ezek után megint csak ember teremtéssel próbálkozott, de immár kissebb kövekkel. Végül Wircocha eltült a Pacific Óceánon, miközben a vizen járt (ilyet is hallotam már valahol). Ezekután Wiracocha emberi formában, mint koldus járta a világot és tanította teremtényeit a civilizált életre és több csodát is végre hajtott (Mátyás Király – Jézus mix). Úgy tartják, hogy Wiracocha újra megjelenik majd a baj idején. (Lehet, hogy 2012ben??) Úgy gondolták, hogy a Nap Isten egy középmagas fehér férfi, szakállal, fehér tunikában/köpenyben és könyvvel a kezében (Hmmm).

Több legenda is szól a további cselekedeteiről, amikből most leírom azt, amit a legtöbbször hallottam vagy olvastam:

Wiracochának egy fia Inti (Quechua nyelven Napot jelent) és két lánya Mama Quilla (Quilla Quechuául holdat jelent) és Pachamama (Anyaföld).

Némely források szerint a nagy özönvíz után csak 2 embert hagyott életben Manco Copac-ot s Mama Ocllo-t, akik Inti, a Nap gyerekei voltak. (a bárkás stori beugrik valakinek? J) Ők Isla del Sol-on érkeztek a földre – itt lehet is látni két körepedést, amik állítólag az ő megérkezési helyüket mutatja. Kettejük feladata az volt, hogy  elvigyék a civilizációt a világ más tájára is és, hogy megtanítsák az embereket a növénytermesztésre, gazdálkodásra stb. Egy arany botot kaptak Wiracochától azzal a feladattal, hogy alapítsanak várost ott, ahol az arany bot könnyen behatol a földbe. Ekkoriban az emberek, aki megmaradtak az özönvvíz után egyszerű, gyüjtőgető életmodót folytattak, s mikor meglátták a 2 jövevényt Istenként kezdték el őket tisztelték és rögtön követni kezdték el őket. Addig vándorolta, míg el nem értek egy csodálatos helyre, ahol az arany bot könneyen behatolt a földbe, így itt letelepedtek és megalapították a mostani Cuzcót. Ezzel megalapítva az Inka civilizációt. (így egyben Cuzco megalapításának történetét és az Inkák történetét is megtudtuk.)

Az ősi Inka források nem említi Wiracochát a legenddákban, így némely történész úgy tartja, hogy eme történet a spanyolok megérkezése után keletkezett. Hiszen a történet úgy mondja, hogy amikor a Spanyolok megérkeztek, fehér bőrük miatt, ami Wiracochára emlékeztette az Inkákat, elkezdték őket is istenként tisztelték.

A Boliviaik viszont úgy tartják, hogy Wiracocha igen is ősi történet, azonban nem az inkáké. Az Inkák, mikor elkezdtek terjeszkedni és területet foglalni, mindig beiktatták a leigázott területek mitologiáját is az övékébe. Wiracocha Az Isla Del Sol mitológiája volt, így mikor az Inkák eme területet leigázták, átvették Wiracocha Isten tiszteletét is. Ez magyarázza miért nem szerepel a Nap Isten az ősi inka történelemben. (Nekem ez az opció szimpatikusabb.)

A déli oldal

3 nap után lenéztünk a déli oldalra is, s ott is eltöltöttünk egy éjszakát. Meglátogattuk az ottani inka romot is, ami egy régi ház maradványa (Pilcocaina Templom), ahova az inkák érkeztek megpihenni utjuk során.

A déli oldal nekünk nem tetszett annyira, mert ahova megérkezik a hajó az egy drága kis rész hotelekkel és éttermekkel teli. A városkához magához meg kell mászni a hegyet, amit nagy táskákkal nem annyira egyszerű, így mindenki lent vesz ki szobát. Viszont az igaz, hogy ha fölérünk a városkába, ott gyönyörű kis házikók várják az arra látogatót éttermekel, hostelle és szuvenírekkel.

Mivel időnk végéhez közeledett, itt volt az idő, hogy visszamenjünk Copacabanaba, majd onnan Peruba*, hisz Carlo már várt minket Ollantában.

*Copacabánából a busz este 6kor indult és hajnali 4kor ért Cuscóba. Mindezért 135 Boliviánót fizetünk Cama osztályon.

 

Posztjainkkal szeretnénk minnél több kérdéseteket és kiváncsiságotokat kielégíteni, így légyszives írjatok visszajelzést (Leave a Reply) vagy ha tetszett, értékeljétek posztjainkat csillaggal esetleg osztjátok meg őket a Facebookon (Share), hogy mások is olvashassák.

2 responses to “Isla del Sol – a különleges energiával bíró Nap Sziget

  1. Ez talán az eddigi legszebb hely, amit bemutattok! Igazi Paradicsom!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s