Jótanácsok

 1. Ha Dél Amerikába tervzel jönni, Perut és Machu Picchut semmi kép ne hagyd ki.
 2. A sivatagban napközben pólóban és rövidnadrágban érdemes lenni, viszont ha lemegy a nap kell az a kabát ám!
 3. Ha Patagónia felé tartasz figyelj arra, hogy ne tervezz odamenni Junius és Szeptember között.
 4. Rióba mehetsz főszezonban, mikor a Riói karnevál is van (Jan-Feb), de ha el akarod kerülni a tömeget és a tikkasztő hőséget, akkor elkerülöd ezen időszakokat.
 5. Brazíliából eljuthatsz Peruba busszal is. Sao Paulóból megy egy busz 15 naponta Limába 5 nap alatt, megállva a nagyobb városokban (Cuzco 4 nap). Vagy ismét csak Sao Paulobol lehet buszozni Rio Brancoba is (3 nap) és onnan menni Porto Moldonado majd Cuzcóba.
 6. Ha busz jegyet veszel jól ellenőrizd le, hogy kezedben van e a célállomásig szoló jegy és a számlát ne add ki kezedből.
 7. Ha backapackelni mész legyen nálad hálózsák, vagy legalább pléd és egy utazásra kialakított ágynemű, amibe belebújhatsz (travel bedsheet), mert kitudja hol kell majd aludnod.
 8. Ha Patagóniába, vagy olyan helyen backpackelsz, ahol hideg van éjszakánként, mindenkép legyen nálad hálózsák, s ha lehet 800grammos, -11 C és +5 C fok között legyen. Ha ennél vékonyabb, akkor éjszakánként fázni fogsz.
 9. Legyen nálad vízálló és szélfogó kabát kapucnival és nadrág is. Ezeket mind meglehet venni az utazós boltokban, kicsira összetekerhetős válltozatban is.
 10. Pénzedet mind bankkártya, mind travelers cheque, mint USD/EUR formájában tartsd magadnál a biztonság kedvéért.
 11. Pénzt csak bankoknál vegyél föl, de utcai automatáknál, mert így kevesebb az esélye, hogy lemásolják kártyádat és ellopják pénzedet.
 12. Ha iPhonod, vagy hasonló mindent tudó telefonod van, az nagyon hasznos tud lenni, zenehallgatásra, fénykép készítésre, Google Map használatára, s emailjeid olvasására, de jobban kell  rá vigyaznod, mintha egy olcsó és régi telefont és iPodot viszel magaddal.
 13. Laptop rendkívül hasznos, hogy emialjeidet megnézd vagy szörfölj a neten ingyen wifi-s kávézókban és éttermekben, s elengedhetetlen ha estleg könyvet írsz, azonban súlya nagyban megnehezíti csomagodat, s ha 4 hónapnl hosszabban utazol, akkor sokszor elgondolkozol majd, hogyan tudnád valami könnyebb dologra cserélni készülékedet. Ez esetben egy 10 inches laptopot, MacBook Airt, vagy ha teheted egy iPad-et javasolnék a túrára.
 14. Csomagjaid összessége semmikép se legyen több mint 15kg. Ezt elég nehéz lesz megvalósítani, főleg ha laptopal utazol, ami eleve 2-3 kg töltővel együtt, de ha ennél nehezebben pakolsz és tényleg backpackelsz, azaz csomagodat a hátadon cipeled majd minden nap, akkor nagyon hamar azt fogod keresni, mit hagyhatnál hátra.
 15. Mikor backpackelsz, nem egy Taff reklámban szerepelsz, szóval lesznek rossz haj napok is. Annyit tehetsz csupán, mithogy elfogadod és boldogan lépsz ki az utcára J
 16. Ellenőrizd át minden dokumentumot, mit kapsz háromszor… nem négyszer…
 17. Ha a hegyekben megkérdezed a helyieket, hogy merre kel menni és mennyi időve fog tartani míg odaérsz, minden válszt szoroz meg 3al
 18. Backpackelés közben könnyedén lehet némi zsebpénzhez jutni zenélésből, ékszer készítésből és árulásból, valamint keksz golyó gyártásból.
 19. Ha árulsz valamit, először adj valamit ingyen, így az emberek jobban motiváltabbak, hogy vegyenek vlamit.
 20. Ha egy étel elfogyasztása után azt mondod, hogy amit a legjobban élveztem a tányéron az a hagyma volt, akkor az annaka jele, hogy nem jó az étterem J
 21. Ha nincs filteres teád, ne ilyedj meg, mert a legjob teák ananász héjból, almából, vagy naracshéj és fahéj keverékéből készülnek.
 22. Betervezheted az egész Dél Amerika megnézését 8 hónap alatt, de ekkor igencsak rohanni fogsz.
 23. Egy ország mgnézésére Dél- Amerikában minimum 1 hónap kell, de ha nem akarsz minden 3-5 napban mozogni, akkor kevesebb országot, vagy több időt tervezz
 24. Fermer sort és farmer szoknyát inkább ne rakj be a zsákodba, mert igen nehezek
 25. El tudsz élni hajszárító és epillátor nélkül is
 26. Ruháid legyenek könnyűek és kicsire öszehajthatók
 27. Ha nő vagy ne vegyél 60L-esnél nagyobb táskát. Ideális 50L.
 28. Backpackedet jól válaszd ki, hisz állandó utitársad lesz
 29. Európában remek Quechu dolgokat lehet venni aránylag jó áron
 30. Ha Peru az első célpontod, cuzcóban rengeteg utazós dolgot (kabát, pulcsi, esőkabát, cipő) lehet venni sokkal olcsóbban, mint otthon – igaz nem minden eredeti, de minőségileg nem rosszak
 31. Igenis próbáld ki a helyi, utcai ételeket
 32. Legyél utca okos – ne villogtasd pénzed, kártyád, laptopod, ne viselj aranyat, ne veszítsd táskád 1 pillnatra se szem elől
 33. Ne mérgelődj, ha a buszok/hajók/emberek késnek
 34. Élvezd mindazt, amit a sors hoz!!!
 35. soha ne izgulj!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s